Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Križić: Čovjek, darujući, neće nikada izgubiti

Gospić (IKA)

Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, Tijelovo, proslavljena je u četvrtak 20. lipnja euharistijskim slavljem koje je u gospićkoj katedrali predvodio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.

Koncelebrirali su kancelar i tajnik preč. Mišel Grgurić i domaći župnik preč. Mario Vazgeč, asistirali su đakoni vlč. Josip Tomljanović i vlč. Mario Kralj, bogoslovi Domagoj Tujmer i Bruno Lovaković, sjemeništarac Marko Butković i ministranti. Biskup je u propovijedi tumačio evanđeoski odlomak u kome evanđelist Luka sažeto predstavlja tri glavna područja Isusova djelovanja: navješćivanje Radosne vijesti, liječenje bolesnih i hranjenje gladnih.

Navješćivanje Radosne vijesti nije samo glavno Isusovo poslanje, nego i najvažnija Božja objava koju donosi jadnim i siromašnim ljudima, a više od 80 posto ljudi u to doba bili su siromašni ili u bijedi. Kraljevi su nametali poreze koje narod nije mogao plaćati, stoga su ostajali bez zemlje i postajali roblje mogućnika.

Narod vapi pod težinom ropstva, a mogućnici ih optužuju da su siromašni jer ih Bog kažnjava zbog njihovih grijeha. Moćnici im nameću svoju istinu da ih je Bog odbacio i zato nemaju pravo buniti se. Protiv takvog stava moćnika prema sirotinji ustaju proroci, stoga svi završavaju mučeničkom smrću. U takvim prilikama odjeknuo je kao bomba Isusov navještaj prvog blaženstva: „Blago siromasima njihovo je kraljevstvo nebesko“, rekao je biskup.

Isus liječi bolesne, a najviše ih je iz siromašnog staleža: oboljeli su od izgladnjelosti, od naporna rada i nehumanih uvjeta u kojima su živjeli. Bili su to često odbačeni ljudi, napose ako se radilo o zaraznim bolestima kao što je kuga. Takve su udaljavali iz društva i prepuštali ih umiranju, bez ikakvog ljudskog dostojanstva, izvan naselja, da ne budu zarazna prijetnja drugima. Pored teške bolesti, još teža im je bila ta odbačenost i poniženost. Isus međutim, krši sve te nehumane zakone i druži se baš s ovakvima: njih liječi i njima iskazuje ljubav, opisao je biskup Križić drugo područje Isusova djelovanja. Upozorio je vjernike da ne možemo ozdravljati, „ali možemo nevoljne primiti za ruku, možemo ih pohoditi, možemo im uputiti lijepu riječ, mali znak pozornosti“. Ta čuda ljubavi moguće nam je činiti.

Isus hrani gladne: Isusu nije problem umnožiti kruh, koliko umnožiti ljudska srca za ljubav i solidarnost, upozorio je biskup i poručio: „Čovjek, darujući, neće nikada izgubiti. To samo misle one sitne i škrte duše. Iskustvo velikodušnih je drukčije. Isus je dao jamstvo svojim učenicima kada im je rekao: Dajte i dat će vam se. I ta se istina stalno potvrđuje“.

Neka nas euharistijski kruh koji često blagujemo ne ostavi nikada ravnodušnima prema ljudima koji trpe od gladi: ne samo gladi kruha, nego i gladi ljudske blizine, lijepe riječi, ohrabrenja, malih usluga i znakova ljubavi. Neka Isus umnoži one koji će znati biti kruh za druge, da takvih nikada ne ponestane ni u našoj sredini, zaključio je biskup Križić.

Nakon misnog slavlja krenula je Tijelovska procesija središtem grada. U misi i procesiji sudjelovali su brojni vjernici: ministranti, djeca, djevojke i žene u narodnim nošnjama, Puhački orkestar. Baldahin iznad Presvetog Oltarskog Sakramenta nosili su članovi Povijesne postrojbe Ličke pukovnije. U misi i u procesijskom hodu pjevao je katedralni zbor pod vodstvom Franje Puškarića.

Euharistijskom slavlju i procesiji pridružili su se učenici, njih 34 od 2. do 6. razreda iz Splita, predvođeni voditeljicama iz misionarske udruge Zdenac –  Zdenac Milosrđa koji sudjeluju u projektima za učenike osnovnih škola pod geslom koje im je otisnuto na bijelim košuljama: „Učimo živjeti.“

Ključne riječi:
gospić biskup križić Tijelovo