Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Kutleša: Izdignimo se iznad formalnog življenja vjere

Poreč (IKA)

Središnje misno slavlje na Pepelnicu 6. ožujka u porečkoj katedrali predvodio je porečki i pulski biskup Dražen Kutleša.

Uvodni pozdrav svećenicima i okupljenim vjernicima izrekao je porečki župnik i dekan preč. Milan Zgrablić.

Biskup je napomenuo kako je „korizma vrijeme kada se trebamo s posebnom pažnjom posvetiti sebi, poput Isusa povući se u svoju pustinju, u osamu, ali ne u materijalnom već u duhovnom smislu“. Upravo je blagdan Pepelnice, pepeo koji se koristi pri pepeljenju, ono što nas podsjeća na prolaznost materijalnog, na prolaznost ovozemaljskog života, pojasnio je.

„U ovoj korizmi trebamo si posvjestiti da je naš ovozemaljski život jedno određeno razdoblje, i mi trebamo izabrati hoćemo li živjeti u miru ili u sukobu sa svojim bližnjima, hoće li nas, kada nas više ne bude, pamtiti po dobru ili po zlu. Upravo zbog toga Crkva nas potiče na tri temeljna elementa za plodonosnu korizmu: molitvu, post i djela milosrđa“, istaknuo je mons. Kutleša.

„Molitva, kao osobni odnos, razgovor s Bogom potiče na obraćenje, na čišćenje od grijeha. Problem je današnjeg društva što se nastoji zatomiti osjećaj za grijeh, no obraćenje prekida niz grijeha koji se nadovezuju. U ovoj smo korizmi pozvani da u skrovitosti razvijemo svoj razgovor s Bogom. Nadalje, Crkva nas potiče na post, ali nije dovoljno samo izvanjsko odricanje od jela i pića ili nekog poroka, to je način da naučimo imati kontrolu nad svojim životom. Post nam pomaže da shvatimo tko smo i što smo. Djela milosrđa na koja nas poziva Crkva na poseban način u korizmi, ne podrazumijevaju samo davanje milostinje, potrebno je nadasve davati bližnjemu svoje vrijeme, pažnju, ljubav“, rekao je biskup.

„Ova nas korizma potiče da se preispitamo, da sagledamo svoje odnose s drugima i priznamo sebi činimo li ono što je potrebno da bi ti odnosi bili što bolji. Neka ova korizma bude plodonosna tako da da uspijemo sagledati vlastita ograničenja, izdignemo se iznad formalnog življenja vjere te doživimo istinsko obraćenje“, zaključio je biskup.

Na misi je pjevao katedralni župni zbor.