Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Milovan blagoslovio dvije kapelice u Raklju

Rakalj (IKA)

Umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan je na Uskrsni ponedjeljak 1. travnja blagoslovio dvije kapelice koje su članovi Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Općine Marčana postavili na dva simbolična lokaliteta u Župi Rođenja BDM u Raklju.

U toj je župi običaj da se dan nakon Uskrsa slavi misa u crkvici sv. Agneze na lokalitetu staroga Raklja, na prekrasnom vidikovcu ponad Raškog zaljeva.

Biskup Milovan je predvodio misno slavlje u koncelebraciji sa župnikom Gracianom Živolićem, a pjevali su članovi župnog zbora iz Raklja. Posebnost ovog susreta je i ta da je biskup Milovan prvi put slavio misu u toj crkvici koju je, kako je istaknuo u propovijedi, „puno puta posjetio i doveo mnogo svojih prijatelja na ovaj lokalitet, koji odaje dozu mira i bliskosti s Bogom.“ U nastavku homilije je podsjetio na poziv pape Franje na molitvu za mir te se prisjetio i prve poruke pape Ivana Pavla II. kad je izgovorio „Ne bojte se, mir vama“. Biskup Milovan je uz ostalo istaknuo kako „postoji vrijeme građenja, vrijeme rušenja i vrijeme obnove, kako u duhovnom, tako i u materijalnom smislu.“ Izrazio je radost što je mogao nazočiti i blagosloviti ‘vrijeme građenja i vrijeme obnove’ u ovom istarskom mjestu, u Raklju. Naime, nakon mise blagoslovio je dvije kapelice, jednu posvećenu sv. Nikoli i drugu posvećenu Sv. Križu.

Kapelicu posvećenu sv. Nikoli izradio je Rakljanac Lovre Martinčić, poznati kamenoklesar iz Raklja koji se kamenom bavio dugi niz godina. Još davne 1970., za djelovanja župnika Ivana Krajcara izradio je Lovre i kameni križ prilikom obnove ruševina crkvice Sv. Križa, a nakon njegove smrti, obitelj je kapelicu darovala Raklju. U promišljanju gdje je postaviti i kome posvetiti, odlučeno je da se posveti upravo sv. Nikoli, zaštitniku mornara. Naime, iz Raklja su potekli mnogi mornari, koji su plovili svim morima svijeta, mnogi se nisu vratili, nego su živote ostavili u moru, a jedan od njih je i Lovrin brat Nuto. Posvetom kapelice sv. Nikoli željelo se zazvati zaštitu i zagovor na današnje i buduće moreplovce iz Raklja. Kapelica je postavljena na lokalitetu gdje se nekada nalazila kapela sv. Nikole, podno starog Raklja, iznad naselja Sv. Nikole, na uzvisini iznad ulaska u Raški zaljev, gdje kip sv. Nikole blagoslivlja sve pomorce.

Kapelica Sv. Križa ima posebno značenje jer je ona izrađena još davne 1901. godine, a dao ju je izgraditi Tomaso Lacovic i postavio ju je na starom putu između Raklja i Belavići, kako bi se prilikom hodočašća u Hreljiće, Majci Božjoj od zdravlja hodočasnici naklonili i pomolili Sv. Križu. Nakon rata, otprilike oko 1946./1947. godine, kada je sve što je imalo veze s Crkvom i Bogom bilo tadašnjem režimu neprihvatljivo, nekolicina mještana sklonih komunističkom režimu, srušili su kapelicu i bacili ju u grmlje, gdje je razbijena i zatrpana u zemlji bila sve do početka 2020. godine, kad ju je član DVD-a Marčane Davor Dobran pronašao prilikom čišćenja vatrogasnih puteva. Članovi DVD-a su je odnijeli Đinu Percanu, jedinom preostalom kavaduru i kamenoklesaru u Raklju, koji se prihvatio tog posla i obnovio kapelicu. Na dan proslave blagdana Uzvišenja Sv. Križa, 14. rujna 2023., članovi DVD-a su obnovljenu kapelicu postavili na njeno izvorno mjesto i u izvornom obliku kakva je i bila te davne 1901. godine.

Na vatrogasnom hodočašću u Mariju Bistricu 2023. godine, gdje su vatrogasci iz Istarske županije bili ove godine domaćini, članovi DVD- a Marčane kupili su i dali blagosloviti križ i kip sv. Nikole koje su postavili u kapelice. U ime svoje obitelji križ je kupio Masimo Catela, a kip sv. Nikole Klaudio Knapić čija je obitelj oduvijek bila obitelj pomoraca, a i sin mu je student pomorskog fakulteta te planira ploviti.

Biskupa su pri dolasku na Sv. Agnjiju dočekali članovi KUD-a Mate Balota, a ujedno i vatrogasci DVD-a Erik Percan i Luka Lupetina, koji su mu zasvirali Mantinjadu na roženicama. Nakon blagoslova kapelica, zadržali se u razgovoru uz prigodno osvježenje i domaću pincu, kako bi im svima ovaj događaj ostao u čim ljepšem sjećanju.