Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Milovan: „Utjelovljena Božja ljubav zakucala je u ljudskom srcu“

Rijeka (IKA)

Sestre Družbe Presvetog Srca Isusova u Rijeci 16. lipnja proslavile su svetkovinu Presvetog Srca Isusova, a svečanu misu u Kući matici na Donjoj Drenovi predvodio je umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan MiIovan.

Uvod u slavlje dala je vrhovna predstojnica Družbe te postulatorica kauze za proglašenje blaženom službenice Božje Marije Krucifikse, Dobroslava Mlakić te podsjetila da je ta svetkovina ujedno i Dan posvete svećenika. Pozvala je stoga okupljene svećenike, redovnice i vjernike da revnije kroče putem duhovnosti i svetosti.

Biskup Milovan u propovijedi je istaknuo kako svetkovina Presvetog Srca Isusova podsjeća na jednu od temeljnih istina vjere, da je Bog ljubav. „Utjelovljena Božja ljubav zakucala je u ljudskom srcu“, rekao je. Bila je to jedna od temeljnih misli vodilja i utemeljiteljici Družbe. „Marija Krucifiksa je osnutkom Družbe Presvetog Srca Isusova istitucionalizirala pobožnost koju je i sama živjela. Posebnu ljubav prema Presvetom Srcu Isusovu.“

Biskup je podsjetio na još tri svete redovnice koje su, svaka na svoj način, jako utjecale na život Crkve. Julijana iz Liégea u 13. stoljeću, Margareta Marija Alacoque u 17. stoljeću i Faustina Kowalska u 20. stoljeću. „Zanimljivo je vidjeti kako Krist, prateći svoju Crkvu, daje joj novu životnost često baš preko privatnih objava kao u primjeru ovih sestara.“

Istaknuo je da je svaki kršćanin pozvan djelovati iz ljubavi, jer kršćanski moral nije tek kruto vršenje zapovijedi. „Ako me ljubite vršit ćete moje zapovijedi, riječi su koje Isus uputio učenicima. On nas poziva da se držimo njegovih zapovijedi, ali više iz ljubavi nego iz straha“, rekao je biskup.

Na kraju je ponovio poziv ne život u ljubavi, posebno prema najpotrebitijima. „Današnji blagdan poziva nas da u vjeri i pobožnosti sve više upoznajemo Boga kao raspetu ljubav. Da ga izaberemo za temelj svoga života.“ Na kraju mise biskup je predmolio klanjanje pred izloženim Presvetim Sakramentom.

Sestre su se za blagdan pripremale trodnevnicom koje je predvodio župnik župe Blažene Djevice Marije Karmelske, Michele Cittadino.