Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Mrzljak blagoslovio Dječji vrtić “Sveti Nikola” u Belici

Belica (IKA )

Dječji vrtić „Sveti Nikola” u Belici prvi je vrtić kojem je osnivač Varaždinska biskupija, a započeo je s radom početkom nove pedagoške godine. Varaždinski biskup Josip Mrzljak blagoslovio je vrtić u petak 19. listopada. Blagoslovu je prethodilo euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Belici.

Uz predvoditelja misnog slavlja koncelebrirali su generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić, domaći župnik Stjepan Šoštarić te biskupov tajnik Marko Domiter. Na misi su bili mnogi vjernici tog međimurskog mjestašca među kojima i predstavnici civilne vlasti, djelatnice dječjeg vrtića te roditelji zajedno s djecom koja pohađaju vrtić.
Biskup Mrzljak izrazio je radost što će se nastaviti djelo kojeg su karmelićanke u Belici započele, „da će se nastaviti s tradicijom vrtića koji će djecu uvoditi u vjeru i poučavati ih kako postati dobri ljudi, onako kako nas je Isus učio i kao što nas i danas uči“.
U propovijedi mons. Mrzljak govorio je o životnoj školi koju je Isus vodio kada je poučavao mnoštvo. Kazao je biskup najmlađima kako će blagosloviti njihov drugi dom, u kojem će se svakoga dana igrati, pjevati i moliti. „Učit ćete sve što je dobro“, rekao im je biskup. „Ne treba se bojati da će djeca biti previše opterećena ili da će mnogo učiti. Učit će biti dobri, voljeti jedni druge, međusobno se poštivati. Naučit će da, osim što imaju svoju mamu i tatu, i na Nebu imaju Majku i Oca. Najvažnije što će naučiti je kako da budu dobri ljudi, da poštuju bližnje, da znaju moliti i nauče biti povezani s Bogom. To će ih sve učiniti dobrim ljudima i dobrim građanima ovoga društva. Nitko se ne treba bojati stoga da će vjeronauk u školama i vrtićima nešto loše napraviti. Itekako je on dobar, jer tim putem mladi uče kako biti dobri ljudi. Svi žele da nam bude dobro i lijepo, ali dobrota, ljubav i poštovanje dolaze iznutra, iz nas samih. Zato treba od najranije mladosti u čovjeku usađivati te vrednote da bi ostvarili čovještvo u punini. To nam često nedostaje i zato među ljudima nastaju nesporazumi, mržnja i zlo. Zato nas Isus naučava o dobrom, jer Bog je sama dobrota i istina. Čuvajući te vrijednosti postajemo Božja djeca“, poručio je biskup Mrzljak.
Nakon mise ispred Dječjeg vrtića „Sveti Nikola” upriličen je kraći program koji su izvela djeca uz pomoć svojih teta, nakon čega je biskup Mrzljak blagoslovio dječji vrtić.
Za osnivanjem katoličkoga dječjeg vrtića u Belici pojavila se potreba nakon najave o odlasku karmelićanki Božanskog Srca Isusova koje u Belici odgojno djeluju još od 1968. godine, a 2005. godine su uredile i nove prostore Dječjeg vrtića svete Male Terezije. Kako bi se vjerska odgojna djelatnost i tradicija u Belici nastavila, Varaždinska biskupija je ove godine osnovala Dječji vrtić „Sveti Nikola“, tek drugi u čitavoj Hrvatskoj kojem je osnivač jedna biskupija. Jedini takav dječji vrtić, naime, je Dječji vrtić „Sveta Marija Magdalena” u Selima kod Siska, u Sisačkoj biskupiji.

Ključne riječi:
Belica blagoslov dječji vrtić