Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Mrzljak blagoslovio kip blaženog Alojzija Stepinca u u Svibovcu

Svibovec (IKA)

Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je u srijedu 10. travnja blagoslov novoizrađenog kipa blaženog kardinala Alojzija Stepinca u cintoru župne crkve Sveta tri kralja u Svibovcu.

Kip blagopokojnog kardinala, koji odnedavno krasi dvorište svibovečke župne crkve, dar je župnika Jurja Kopjara svojim mjesnim vjernicima, a projektant postolja na kojem je blaženikov kip njegov je nećak, preč. Mario Kopjar, kanonik Stolnog kaptola te predstojnik biskupijskog Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu.
Tijekom blagoslova kipa blaženog Stepinca biskup Mrzljak rekao je kako Majka Crkva vjernicima izlaže likove svetaca na javno čašćenje zato da imaju pred očima one koji su Krista vjerno slijedili. Slijedimo i mi njihov primjer, potaknuo je biskup te dodao kako su sveci prijatelji i subaštinici Isusa Krista. Oni su naša braća i izvanredni dobročinitelji. Oni nas ljube, stoje uz nas i brižno za nas posreduju i na čudesan su način u zajedništvu s nama, istaknuo je mons. Mrzljak.


Uslijedilo je misno slavlje na početku kojega je okupljene pozdravio župnik Juraj Kopjar, kazavši kako blaženi Alojzije Stepinac „donosi Božji blagoslov u naša srca“. Podsjetio je kako s ciljem obnove žive Crkve u župi Svibovec djeluje Molitvena zajednica Blaženog Alojzija Stepinca. Glavni cilj zajednice, koja ima 52 člana, jest da župljani molitvom, praćenom savjesnim kršćanskim životom, pridonose osobnoj duhovnoj formaciji, a time i duhovno-moralnoj obnovi Crkve. Zajednica se okuplja svakog desetog u mjesecu na molitvi krunice, misi te susretu.
Propovijed je varaždinski biskup posvetio blaženom kardinalu Stepincu, s kojim je bio posebnom vezom vezan još od najranijih dana. Kazao je kako ga blagoslov blaženikova kipa te susret molitvene zajednice u Svibovcu podsjeća na molitvenu zajednicu koja se održavala za života blaženog Stepinca. Prisjetio se svog djetinjstva u Krašiću gdje je u to vrijeme živio i nadbiskup Stepinac, te susreta i spontanih molitvi s blaženim Alojzijem. Podsjetio je kako je kardinal Stepinac bio molitelj, ali i onaj koji je okupljao druge na molitvu.
„Molitva ima svog smisla pogotovo kada je čovjek sam, baš kao što je tijekom pet godina samoće u Lepoglavi bio Alojzije Stepinac. Kao što smo čuli na Pepelnicu: ‘Kada moliš, uđi u svoju sobu i zatvori vrata’. To znači da molitva počinje iz duše. Molitva nije samo izgovaranje riječi, već uzdizanje svoje pameti i srca k Bogu. Kada smo dolazili na molitvu kod nadbiskupa Stepinca mi djeca nismo razumjeli tko je i što je on. Moramo biti svjesni da kada Crkva nekoga proglašava blaženim ili svetim, to nije nešto nedostižno. Stepinac je bio toliko jednostavan i blizak i on nam može biti primjer čvrste vjere. Jako je važna molitvena zajednica, jer poput sjemena u poljoprivredi, i čovjek raste. Važno je, stoga, u kakvoj okolini raste čovjek te kako brine za svoj rast, baš poput poljoprivrednika. Sjeme vjere u nama može ponekad zakržljati ili nedovoljno proklijati, ali važno je ustrajati u molitvi, posebno u zajednici koja moli. Ta molitva mora izlaziti iz srca i duše. Tu nam blaženi Alojzije, čiji smo kip blagoslovili, može biti podsjetnik kako je on također bio molitelj – i to molitelj čvrste vjere. Želimo da nas ovaj kip opominje i spominje ne samo na njegov lik, već i njegove uloge koju je imao u Crkvi. Molimo da svima nama blaženi Alojzije bude uzor i primjer u čvrstoći vjere“, poručio je u homiliji biskup Mrzljak.

Na kraju euharistijskog slavlja domaći župnik zahvalio je biskupu Mrzljaku, preč. Mariju Kopjaru te vlč. Marku Domiteru, župljanima koji su očistili okoliš crkve i pripremili ga za postavljanje kipa, zborašima i svim ostalim vjernicima.