Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Mrzljak blagoslovio „Kućicu“ svetog Josipa u sklopu Centra „Sveti Ivan Krstitelj“

Donje Vratno (IKA)

Umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak posjetio je u utorak 12. lipnja pastoralno-misijski Centar „Sveti Ivan Krstitelj“ i prisustvovao završnoj dječjoj priredbi. Tom prigodom je blagoslovio i „Kućicu“ svetog Josipa.

Biskup je bio u pratnji svećenika iz Ordinarijata preč. Marija Kopjara, preč. Josipa Hadrovića, domaćeg župnika vlč. Ivana Sakača te gostiju iz Zagrebačke nadbiskupije vlč. maestra Miroslava Martinjaka i vlč. Ivana Bingule. Dječjoj svečanosti prisustvovali su i predstavnici Caritasa biskupije Varaždin, ravnatelj Antun Šola i Gordana Šola.

Na završnoj priredbi sudjelovala su djeca iz romske zajednice Donje Vratno s područja općine Petrijanec koja su pohađala program Igraonice „Moj bližnji“ u prethodnim mjesecima. Ukupno 16 djece – budući predškolci – su recitirala, pjevala, plesala i molila. Osim crkvenih službenika i namještenika, gosti u Centru bili su i ravnateljica OŠ Petrijanec Valerija Paljak u pratnji učiteljice Marije Kramarić, grof Georg Eltz Vukovarski u ime Viteškog Malteškog reda te stručna suradnica iz općine Petrijanec Kristina Cvetko.

Nakon izvedbe svečanog dječjeg programa, gosti su razgledali Centar i kapelu kao i dvorište Centra.

Biskup Mrzljak je pri samom kraju druženja blagoslovio i „Kućicu“ svetog Josipa koju su, za potrebe čuvanja kipa svetog Josipa s djetetom Isusom, izgradili Radojka Kalanjuš i Mladen Ignac, stanovnici romske zajednice u kojoj djeluje Centar „Sveti Ivan Krstitelj“.

Kip svetog Josipa s djetetom Isusom biskup Mrzljak je poklonio dječjoj Igraonici prije četiri godine u spomen na njegovu dotadašnju ulogu u pokretanju i djelovanju pastorala Roma u Varaždinskoj biskupiji te podršku u uspostavi tog međunarodnog projekta na području jedne romske zajednice u Hrvatskoj koji Varaždinska biskupije ostvaruje u zajedništvu s Viteškim Malteškim redom.

Voditeljica pastoralno-misijskog Centra okupljenima je poručila: „Zahvaljujem Svemogućem Bogu što nas kroz blizinu i susrete s dragim prijateljima i podupirateljima Centra podsjeća kako nismo, kroz ove početne četiri godine od kada Centar radi, ni zaboravljeni ni ostavljeni. Održavanje prijateljskih veza najljepše su svjedočanstvo kršćanske ljubavi prema bližnjima s kojima se susrećemo u svakodnevici osobnih života. Za ovu romsku zajednicu s područja Donjeg i Gornjeg Vratna više nije čudno ni neobično što im često dolaze ‘vanjski ljudi’. Sva buduća druženja i susreti koji će se odvijati kroz Centar neka budu obilježeni znakom mira i ljubavi te iskrenog prihvaćanja jedni drugih“.