Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Mrzljak na 13. obljetnicu smrti biskupa Culeja: "U svojoj jednostavnosti i pobožnosti bio je primjer svima"

Varaždin (IKA)

Varaždinska biskupija spomenula se u ponedjeljak 19. kolovoza 13. obljetnice smrti svog prvog biskupa Marka Culeja. Tim je povodom njegov nasljednik, mons. Josip Mrzljak, predvodio misu zadušnicu u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo u Varaždinu.

U zajedništvu s apostolskim administratorom Varaždinske biskupije mons. Mrzljakom bio je i novoimenovani varaždinski biskup mons. Bože Radoš, uz koncelebraciju tridesetak svećenika mjesne Crkve. Pozdravljajući sve vjernike, rodbinu i prijatelje blagopokojnog biskupa Culeja, biskup Mrzljak je na početku misnog slavlja podsjetio kako se u varaždinskog katedrali nalazi njegov grob, ali je naglasio kako je euharistija, kojom ga se na poseban način spominju, mnogo važnija jer ona jest susret žive Crkve.


U homiliji biskup Mrzljak istaknuo je da vjera ne bi smjela biti samo običaj, već mora biti život. „Zato molimo za naše pokojne, jer želimo da budu dionici nebeske proslave. Želimo se sjetiti biskupa Culeja koji je u svojoj jednostavnosti i pobožnosti bio primjer kako se pristupa onima koji vjeruju i mole, ali i onima koji se još nisu susreli s Isusom. Vjerujem da su upravo u njegovoj jednostavnosti i blagosti, lijepim riječima i srdačnom pristupu svakom čovjeku, mnogi mogli prepoznati i onoga kome je i biskup Culej vjerovao te koga je navješćivao. Zato ćemo se blagopokojnog biskupa uvijek rado sjećati, ali i zajedno s njime moliti“, poručio je mons. Mrzljak.
Na kraju mise vjernicima se prvi put obratio novoimenovani biskup mons. Radoš, potaknuvši ih: „Pomolite se za mene jer to će biti najočitiji znak ljubavi i vjerujem da će mi po vašim molitvama Bog dati milost da izvršim svoje poslanje“.


Liturgijsko pjevanje predvodili su Koralisti Varaždinske katedrale. Dirigirao je Mislav Lucić, a svirao je katedralni orguljaš mo Višeslav Jaklin.


Biskup Marko Culej umro je u Varaždinu 19. kolovoza 2006. godine nakon duge i teške bolesti u 69. godini života, 43. godini svećeništva i 15. godini biskupstva. Prvim biskupom novoosnovane Varaždinske biskupije imenovan je 5. srpnja 1997. godine, a ustoličen je u varaždinskoj katedrali Uznesenja Marijina na svečanosti proglašenja Varaždinske biskupije 28. rujna te godine. Rođen je 19. siječnja 1938. godine u Malom Repnu u župi Belec od oca Petra i majke Josipe, rođene Bočkal. Osnovnu školu pohađao je u Belcu, a srednju u Interdijecezanskoj školi u Zagrebu. Studij filozofije i teologije završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređen je 25. travnja 1964. godine. Kao kapelan službovao je u Samoboru i Desiniću, gdje je od 1965. do 1981. bio i na službi župnika. Imenovan je vicerektorom u Bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, te je na toj službi bio do 1992. godine, a zatim je bio i rektor do rujna 1993. godine. Zagrebačkim pomoćnim biskupom imenovan je 7. siječnja 1992. godine, nakon čega je za biskupa zaređen 22. veljače te godine. Pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji biskup Culej obnašao je različite službe, ranije kao pomoćni zagrebački biskup, a potom i kao varaždinski biskup.