Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Mrzljak pohodio Dom za starije i nemoćne osobe u Varaždinu

Varaždin (IKA)

O tome kako ćemo proslaviti Božić, uvelike ovisi kako smo proveli došašće, rekao je varaždinski biskup Josip Mrzljak u subotu 22. prosinca vjernicima u Domu za starije i nemoćne osobe u Varaždinu.

Biskup Mrzljak tradicionalno je pohodio štićenike i djelatnike Doma za starije i nemoćne osobe u Varaždinu i tom prigodom predvodio misno slavlje. Suslavili su fra Ivan Miklenić, gvardijan Franjevačkog samostana u Varaždinu, koji zajedno sa subraćom franjevcima redovito skrbi za duhovno zdravlje korisnika ovog varaždinskog doma, i tajnik Marko Domiter.

Biskup Mrzljak okupljene je vjernike podsjetio kako je pred nama četvrta nedjelja došašća čime smo se približili svetkovini Božića, proslavi utjelovljenja Božje riječi. Isus dolazi u svakoj misi, a na Božić se na poseban način sjećamo kako nas je Bog pohodio, kazao je biskup Mrzljak. Podsjetio je kako došašće kada ide prema svome kraju, ide i prema svom vrhuncu. Biskup je kazao da o tome kako ćemo proslaviti Božić, uvelike ovisi kako smo proveli došašće. Za svaki događaj važne su pripreme. Ako se pripreme dobro obave, tada će i konačna svečanost uspjeti. Slušali smo kako se pripremalo za Isusov dolazak u povijesti. U adventu kao da se vraćamo u Stari zavjet, u vrijeme kada su proroci opominjali Izraelce neka budu budni i strpljivi jer će Bog ispuniti što je obećao. To je i taj naš advent koji svatko od nas mora proći kako bi mogao ući u misterij Božića. Čuli smo u evanđelju o susretu dvije majke, Elizabete, majke Ivana Krstitelja, i Marije, Isusove majke. Elizabeta joj kaže ‘blažena ti što povjerova’. To bi i nama trebalo biti na pameti. Da bi čovjek povjerovao treba imati razloge.

Tradicija jest temelj naše vjere, ali tu vjeru treba neprestano hraniti i jačati.

Treba nam uvijek novo svjetlo vjere. Vjera, kao što može rasti, može se i izgubiti. Naša vjera mora biti živa. Ona mora biti sada i danas, jer Božja riječ koja se utjelovljuje, nama je danas upućena. Zato kada slavimo Božić, to nije samo uspomena na događaj od prije dvije tisuće godina, to je neprestano događanje.

Bog i danas dolazi čovjeku i pruža mu ruku. Prvi pruža ruku, a mi odgovaramo. Mi tu ruku možemo i odbiti. Ali koliko god čovjek lutao, Bog nikada ne povlači svoju ruku i spreman je prihvatiti onoga koji k njemu dolazi. Božić je upravo ta ispružena ruka čovjeku koji želi čuti što mu utjelovljena Božja riječ ima za reći.

Pitanje je kako ćemo ove godine prepoznati Božji dolazak u naš svijet. Budimo poput Marije otvoreni i recimo Bogu: “Evo me, želim vršiti tvoju volju” – poručio je u propovijedi biskup Mrzljak.

Liturgijsko pjevanje tijekom svete mise animirali su članovi Franjevačke mladeži iz Varaždina. Njima je na kraju svete mise na tome zahvalio biskup Mrzljak, a zahvalio je i braći franjevcima što nesebično svakoga tjedna dolaze služiti svetu misu za korisnike Doma te što brinu za njihove duhovne potrebe.