Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Mrzljak pohodio sudionike 7. taborovanja katoličke djece Varaždinske biskupije

Ferdinandovac (IKA)

U župi svetog Ferdinanda kralja u Ferdinandovcu od četvrtka 4. do nedjelje 7. srpnja održano je tradicionalno, sedmo u nizu, taborovanje katoličke djece Varaždinske biskupije.

 

Pod geslom Vi ste svjetlost svijeta“ (Mt 5,14) četverodnevno taborovanje djece od petog do osmog razreda te srednjoškolaca organizirali su župa svetog Ferdinanda kralja i župnik vlč. Daroslav Benjak, te Bratovština svetog Ferdinanda, na čelu s vjeroučiteljem Robertom Ščukom. U lijepoj prirodi Podravine, u Đurđevačkom dekanatu, na samom istoku Varaždinske biskupije, kroz kateheze i misu, pjesmu i igru te boravak i suživot s prirodom, a pod budnim okom vjeroučitelja i duhovnika, 75-ero djece imalo je prilike upoznati Boga, ali i jedni druge.
Posljednjeg dana taborovanja, u nedjelju 7. srpnja, mlade je pohodio varaždinski biskup Josip Mrzljak koji je u župnoj crkvi Sv. Ferdinanda kralja predvodio misu.

 

 

U homiliji biskup se osvrnuo na događaj iz Lukina evanđelja kada je Isus poslao sedamdesetdvojicu učenika u svaki grad i u svako mjesto kamo je kanio doći. Pritom je podsjetio na Isusove riječi apostolima: “Evo, šaljem vas kao janjce među vukove”. Tim riječima Krist je želio najaviti učenicima kako im njihovo poslanje neće biti lagano ni jednostavno. Najprije ih je pozvao, a zatim ih je poslao. No, Isusov poziv i poslanje ne odnose se samo na duhovna svećenička zvanja, već na svakoga kršćanina. Svatko od nas po krštenju je pozvan, ali, isto tako, i poslan. Isus nas ne poziva samo zato da bismo se okupili oko njega i kako bismo bili s njime, već da bismo mogli i drugima o tome svjedočiti i naviještati Radosnu vijest. Stoga je potrebno biti za to osposobljen. Zato je dobro i ovo vaše taborovanje na kojem ste tijekom nekoliko dana razmišljali o svojoj vjeri, o tome što to zapravo znači biti kršćanin. Vjera je nešto u čemu čovjek mora rasti. Pozvani smo biti u Isusovoj blizini. To znači da bismo trebali promatrati Gospodina u njegovom životu da bismo naučeno mogli primijeniti u našem životu. Vjeronauk u školi i kateheza u Crkvi postoje upravo zato da bismo se, poput apostola, odazvali na Isusov poziv i došli k njemu, ali i kako bismo bili osposobljeni i potom poslani u svijet. Svijet oko nas je često u suprotnosti u odnosu na Crkvu i ono što dolazi od Isusa. Upravo to i Isus navješćuje kada kaže učenicima da ih šalje ‘kao ovce među vukove’. Isus ulazi u naš svijet, ali nije iz ovoga svijeta. Otac ga šalje da bi ovaj svijet učinio boljim. To je i naša zadaća; da učinimo ovaj svijet boljim. I ne trebamo drugima govoriti kakvi moraju biti, već sami sebi moramo kazati kako kao kršćani moramo živjeti u ovome svijetu. Ali čovjek ne može sam učiniti boljim ovaj svijet. Potrebna mu je Božja pomoć i Njegova snaga koju ima u sebi. Kao što je i sveti papa Ivan Pavao II. rekao ‘čovjek je put Crkve’, poručio je u propovijedi biskup Mrzljak.


Na kraju mise domaćin vlč. Dragoslav Benjak uputio je riječi zahvale biskupu Mrzljaku i organizatorima i sudionicima taborovanja. Varaždinski biskup je za uspomenu od sudionika taborovanja tradicionalno dobio majicu s temom taborovanja, a ove godine iznenadili su ga i sa slikom umjetnika iz Ferdinandovca Željka Bečaja.

Vjeroučitelj Robert Ščuka prigodnim se riječima obratio biskupu Mrzljaku: „Doživljavamo vas kao pastira i vaša prisutnost nam je ohrabrenje da idemo naprijed. Posljednja tri dana pokušali smo s ovom djecom raspravljati o svjetlosti svijeta – Isusu Kristu – i o tome kako je svatko od nas jedna svijeća koja nosi Kristovo svjetlo. Ponekad se naše svjetlo, koje smo upalili na krštenju, ugasi. Zato je važno da svatko od nas; roditelji, prijatelji, rodbina, svećenici, vjeroučitelji i Vi kao biskup; ponovno upalite to svjetlo u nama i održavate ga. Želim da i u danima koji su pred Vama budete svjetlost u našoj biskupiji, da Kristovo svjetlo širite i na nas, te da hrabro kročite kroz život“.