Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Mrzljak predvodio proslavu 100. obljetice rođenja Stjepana Kranjčića u Petrijancu

Petrijanec (IKA)

Na dan 100. obljetnice rođenja križevačkoga župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića u srijedu 5. prosinca u Kranjčićevu je rodnom Petrijancu varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio misno slavlje te je održan prigodni program posvećen tome duhovnom velikanu.

Biskupu Mrzljaku, u petrijanečkoj župnoj crkvi Sv. Petra, koncelebrirali su domaći župnik Ivan Sakač s još s osmoricom svećenika. Uvodno je župnik Sakač rekao da Stjepan Kranjčić trag svetoga života nije ostavio u svojem rodnom Petrijancu, već u Križevcima, ali da je „važno da se svi spominjemo onoga što je petrijanečki sin činio za slavu Božju“. Biskup Mrzljak izrazio je vjeru da je Stjepan Kranjčić dio proslavljene Crkve, da je svećeništvo proživio na najbolji mogući način pa i može biti uzor, i da se zato i okupljaju u njegovu čast.

U propovijedi je biskup naglasio da je veličina Stjepana Kranjčića u tome što je živio svećeništvo na uzvišen način, da je bio svjestan vrijednosti svećeničkog poziva i odaziva, u onim tmurnim vremenima komunizma kada je život svećenicima bio ugrožen.

U tome su vremenu Franjo Kuharić kao župnik i Stjepan Kranjčić zajedno posjećivali nadbiskupa Stepinca u zatočeništvu u Krašiću i ustrajali u pozivu, unatoč teškoćama, rekao je biskup Mrzljak i zaključio da je „dobro da se Kranjčića sjećamo, da svjedočanstva o njemu treba zapisivati i da ona ne budu samo zapis, sjećanje, uspomena, već da budu i primjer, nadahnuće“. „Stjepan Kranjčić zasad nije proglašen svetim, ali nas on, kao i ostali koji su živjeli svetim životom, može zagovarati i biti nam na pomoć u svakodnevnom životu“, zaključio je biskup Mrzljak.

Na kraju mise s okupljenim vjernicima predvodio je molitvu za otvorenje procesa za proglašenje blaženim Stjepana Kranjčića.

Prije misnoga slavlja prigodni program stihovima i pjesmom o Stjepanu Kranjčiću izrekli su učenici Osnovne škole Petrijanec, a predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran ispripovijedala je o Kranjčićevu životnom putu te o sadržajima koje članovi Udruge već više od deset godina čine Kranjčiću u čast. Spomenula se i triju nacionalnih manifestacija iz kršćanske kulture koje, po Kranjčićevu duhovnom nadahnuću, organizira Udruga, Dana hrvatskih svetaca i blaženika te nacionalnih natječaja i susreta za katoličku književnost za odrasle i djecu koji se organiziraju pod Kranjčićevim imenom. Predstavila je i knjigu svjedočanstava o Stjepanu Kranjčiću „Ili jesi ili nisi“ te monografiju o deset godine djelovanja Udruge „Zvijezda sjajna“.