Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Palić blagoslovio crkvu u Klepcima

Klepci (IKA)

Mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić je u subotu 7. kolovoza na svečanoj misi blagoslovio novoizgrađenu crkvu Imena Marijina u Klepcima, objavljeno je na portalu Crkva na kamenu.

Klepci pripadaju župi Presvetoga Srca Isusova Čeljevo. Župa Čeljevo osnovana je 1974. godine, a do tada sjedište župe bilo je u Klepcima. Župnik don Ilija Tomas počeo je gradnju crkve 1931. godine na starim temeljima, a blagoslovljena je na čast Imena Marijina 1938. godine. Drugi svjetski rat donio je brojne nedaće: župnika don Iliju četnici su najprije mučili a zatim i ubili, župnu crkvu i kuću spalili, vjernici su izbjegli u susjedna mjesta preko Neretve, pa i dalje u zapadnu Hercegovinu i Hrvatsku. Župa je ponovno zaživjela 1951. kada ju je počeo pastorizirati župnik Gabele don Aleksandar Boras. U župu je 1953. poslan mladi svećenik don Jakov Bagarić koji se svim silama dao na duhovnu i materijalnu obnovu župe. Stanovao je u Dračevu, a misu je slavio u groblju u Dračevu i u još nerazorenoj crkvi Imena Marijina u Klepcima. Nakon što su komunističke vlasti 1966. godine srušile staru crkvu Imena Marijina u Klepcima i dio materijala odvezli u nasip za izgradnju puta Čapljina – Metković dobivena je dozvola za izgradnju crkve u Dračevu koja je sagrađena 1970. godine.
Vjernici su se redovito okupljali na groblju pokraj obrisa temelja stare crkve i sa svećenicima slavili misu za svoje pokojne kao i za trojicu svećenika čiji su zemni ostaci tu pokopani: don Nikolu Lazarevića, don Klemu Sumića i don Iliju Tomasa. U svibnju prošle godine nepoznati počinitelji devastirali su don Ilijin grob, zbog toga je Biskupski ordinarijat prije mjesec dana taj mauzolej obnovio. Postavljena je ploča s podacima rođenja, službe i mučeničke smrti.
Župnik Čeljeva don Tomislav Ljuban, koji pastorizira i ovaj dio župe, na početku mise pozdravio je biskupa Palića, sve svećenike u koncelebraciji, predstavnike civilne lasti, sve župljane izrazivši radost u povodu ovoga okupljanja te je naglasio kako je ovu neretvansku dolinu, ovu župu i njezine vjernike obilježio križ, žrtva i molitva što su kao katolici uistinu pravi svjedoci vjere. Biskup Palilć blagoslovio je crkvu a zatim i novi oltar. U propovijedi se osobito osvrnuo na Blaženu Djevicu Mariju kao uzor poniznosti i malenosti. Ova crkva blagoslovljena je u čast Imena Marijina. „Ime Marija ima u sebi egipatski korijen riječi mir, Miriam, što znači od Boga ljubljena. I ovo nas ime podsjeća da u Blaženoj Djevici Mariji sja sjaj božanske ljubavi. To je ogledalo u kojem možemo očitati Božju ljubav prema Mariji, ali i prema svima nama. Dok danas blagoslivljamo ovu crkvu, dok se i mi sami izgrađujemo kao živa Crkva, molimo zagovor Blažene Djevice Marije da u svome životu iz dana u dan sve više ljubimo Boga, da iz dana u dan sve više rastemo u ljubavi“, rekao je mons. Palić. Na kraju mise biskupu Paliću župljani su darovali umjetničku sliku, rad akademskog umjetnika Ivana Križaneka. Župnik don Tomislav pozdravio je sve okupljene i zahvalio svima na pomoći u gradnji nove crkve: generalnom konzulu Republike Hrvatske Marku Babiću, Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, izaslanstvu Općine Čapljina na čelu s gradonačelnikom Smiljanom Vidićem, Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica na čelu s Edinom Ramićem, darovateljima Veselku Obradoviću za oltar, Niki Boškoviću za ambon, geodeti Šćepi Pažinu, Martinu Karačiću, braći Veljan na ugradnji keramike, firmama Elpro, Granitex, MN Trade, TF Ramljak, Rotim, Krlović, Caja, Econ inžinjering, Kevo estrih, Matić gradnja, Beton Perutina, Zec d.o.o., Geograd d.o.o., Danijelu Šimunoviću, Miji Šariću, Lazi Šimunoviću, Stanku Žiliću, svim župljanima na pomoći, a osobito trojici Pera: Peri Brkiću, Peri Markoti i Peri Peštiću te mnogim drugima. Postavljene su i postaje križnoga puta u znak sjećanja na pokojnog Roberta Prcu a djelo su umjetnika Ilije Bule.