Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Rogić: Bezgrešna Djevica Marija u svemu nam je uzor i putokaz

Zagreb (IKA)

Franjevke od Bezgrešne proslavile su svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u subotu 8. prosinca svečanim misnim slavljem u kući matici u Šibeniku. Euharistiju je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić u koncelebraciji s umirovljenim biskupom Antom Ivasom, fra Matom Topićem, fra Ivanom Čupićem i don Franjom Glasnovićem.

Biskup Rogić istaknuo je da je Marija puna milosti jer je uvijek Božja. Milosti puna jer je Gospodin s njom. Milosti puna jer će na nju sići Duh Sveti i silom će Svevišnjega biti osjenjena. Začet će Spasitelja i donijeti ga izgubljenom čovjeku. Sve to neće značiti da će Mariji, u svemu što je čeka, biti lako. Već od početka nadoći će nevolje, nerazumijevanja, napori, bijeg, ustrajni svakodnevni život pa sve do tragedije Velikog petka kada će svog Sina gledati razapeta. I dalje ostaje milosti puna i bez grijeha jer je potpuno prihvatila volju Božju, ispunila što je Bog od nje tražio i nikada nije izabrala neki lakši put, svojevoljno odabirući nešto drugo kao dobro – a bez Boga, pojasnio je mons. Rogić.

Naglasio je kako Bog „ima svoj plan i sa svakim od nas“. Neće nam uskratiti svoje milosti ako u Marijinoj poniznosti prepustimo svoje putove Kristu. Pa i kroz kušnje, slabosti i padove. Ranjeni grijehom prvog krivog odabira i sami znamo biti u oholoj samovolji, ali ta nas samovolja nužno udaljava od Boga i čini izgubljenima. Sveti Pavao piše Efažanima da smo blagoslovljeni svakim blagoslovom duhovnim i milošću u Kristu. Neće nam Bog uskratiti svoje naklonosti jer nas izabra sebi, za sebe po Isusu Kristu da budemo na hvalu Slave njegove. To znači, da se i po našim životima proslavi Bog, da daje ovom svijetu danas svjedočanstvo svoje nazočnosti i spasenja. Po odluci njegove volje to nam u dio pade, nama koji se nadamo u Kristu. To ne isključuje dvije stvari: pristanak i trpljenje, žrtvu. Bog i od nas traži pristanak, prihvaćanje njegove volje pa i po cijenu trpljenja, prolaženja kroz životne poteškoće, nevolje i križeve – nikada ne gubeći nadu i pouzdanje da poslije križa dolazi uskrsnuće, život vječni u Bogu gdje grijeh više nema pristupa i gdje nas čeka okrunjena nebeska Majka Marija. Tamo ćemo pjevati pjesmu novu jer Gospodin učini djela čudesna, kazao je biskup Rogić.

Zaključio je „da nam radost Božića pomaže shvatiti da nas je pohodila Milost Božja, da Bog ljubi narod svoj. Bezgrešna Djevica Marija u svemu nam je uzor i putokaz, a njezin zagovor utjeha i snaga“.