Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Rogić blagoslovio obnovljenu crkvu sv. Kate u Budaku

Budak (IKA)

Šibenski biskup Tomislav Rogić predslavio je, na blagdan sv. Katarine Aleksandrijske, u četvrtak 25. studenoga, svečanu euharistiju u Budaku, u obnovljenoj crkvi sv. Kate koju je blagoslovio.

Slavlje proslave blagdana zaštitnice crkve započelo je procesijom. U procesiji s kipom sv. Kate koji su nosili mladići u narodnim nošnjama molile su se litanije i pjevali pučki napjevi.

Prije početka misnog slavlja, biskup Rogić blagoslovio je obnovljenu crkvu.

„Draga braćo i sestre u vjeri Kristovoj, evo nas okupljenih da slavimo Boga koji se proslavi u vašoj crkvi sv. Kate. Današnji blagdan zaštitnice sv. Katarine prilika je da se mi u nju ugledamo, da ju za zagovor molimo, da nam bude uzor u vjeri Kristovoj, koliko nas to koštalo, s koliko god žrtava, samo s jednim ciljem – da mi prispijemo u slavu Oca nebeskog i Krista Kralja u kojem će biti nagrađeno svako djelo i svaka stečena podnesena patnja. Nagrada je to od Boga obećana, tolika da se ne da usporediti, jer tko je taj tko može ponuditi više nego što Bog obećava“, poručio je biskup u homiliji.

„Neka nas sv. Katarina zagovara u kršćanskoj ljubavi prema Bogu i čovjeku, zaključio je.

Na kraju slavlja, župnik fra Dujo Jukić zahvalio je biskupu na pastirskim riječima poticaja i ohrabrenja, braći svećenicima, župnom mješovitom zboru, nazočnim vjernicima i svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima na bilo koji način pomogli u proslavi.

Biskup je misu slavio u zajedništvu sa župnikom fra Dujom Jukićem, fra Petrom Teskerom, fra Božom Duvnjakom i fra Tomislavom Brekalom te mnoštvom vjernika iz župe Stankovci i okolnih mjesta.

Vjernici su biskupu Rogiću simbolično u svečanu košaricu poklonili plodove budovačke zemlje i rada vrijednih zemljoradnika Budaka, domaće maslinovo ulje, vino, luk, smokve i tuku. Na kraju biskup je svima od srca zahvalio i na sve zazvao Božji blagoslov.

Idejni inicijator obnove crkve sv. Kate bio je župnik Duje Jukić u dogovoru s predsjednikom organizacijskog odbora za obnovu crkve Draženom Orlovićem, a mještani Budaka su radom i dobrovoljnim novčanim prilozima podržali obnovu crkve.

„Obnova naše crkve počela je na inicijativu našeg župnika fra Duje Jukića u dogovoru sa mnom i mještanima. Prvi radovi počeli su u veljači i trajali su sve do samog blagdana sv. Kate, 25.studenog. O veličini ovog povijesnog projekta govori podatak da su mještani Budaka dali 600 dragovoljnih dnevnica. Ukupni trošak obnove crkve izvana, unutra i kompletnih zidova dvorišta iznosi 400 tisuća kuna, a pokrili su ga svojim donacijama mještani, Općina Stankovci. Najveći pojedinačni donator je Mara Brekalo-Brčić koja je dala 40. tisuća kuna za kompletno unutarnje uređenje. Hvala od srca svim našim mještanima, prijateljima iz Stankovaca, Škabrnje, Bile Vlake, Škabrnje i Polače na velikim dobrovoljnim novčanim prilozima za našu crkvu. Velika hvala našim majstorima Mili Brčiću, Živku Orloviću i svim mještanima koji su svakodnevno radili na obnovi naše crkve“, kazao je Orlović.

Mještani su pored crkve postavili veliki šator i bogatim domjenkom počastili biskupa Rogića i sav nazočan vjernički puk. KUD Vinac Stankovci sve nazočne goste u šatoru počastio je narodnim napjevima stankovačke župe.

Danas su u župi Stankovci sela: Stankovci, Budak, Crljenik, Velim, Bila Vlaka i Putičanje. Crkva sv. Katarine u Budaku je stara nadsvođena građevina. Podignuta je u dva navrata, starohrvatsko doba u 9. stoljeću i ponovno u 18. stoljeću. Na pročelju je zvonik na preslicu s jednim zvonom. Krov na crkvi izmijenjen je 1982. U crkvi je noviji mramorni oltar i kip sv. Kate. Crkva je nekoliko puta obnavljana, posljednji put u vrijeme fra Julijana Ramljaka 1982. godine. Oko crkve je staro groblje ograđeno zidom u kojem je i ulomak pletera. Crkva i njezin okoliš nisu arheološki ispitani.

Vanjski zidovi crkve nanovo su fugirani, a kameni blokovi ispjeskareni i očišćeni. Urušeni kameni zidovi dvorišta ponovo su sazidani i fugirani. Unutrašnjost crkve potpuno je obnovljena, postavljene su slike križnog puta, nove podne pločice i drveni oltar. Ispred crkve postavljen je veliki pocinčani križ. Nove klupe i drveni oltar djelo su domaćeg stolara Mile Brčića. Mali križ na oltaru djelo je poznatog akademskog kipara pok. Dragana Kwiatkowskog. Postavljena je restaurirana kamenica za blagoslovljenu vodu, spomenik kulture koji datira iz otprilike 200. godine prije Krista. Postavljen je i novi križ na preslicu zvonika.