Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Rogić posjetio Župu sv. Mihovila u Murteru

Murter (IKA)

Šibenski biskup Tomislav Rogić posjetio je u subotu 20. siječnja Župu sv. Mihovila u Murteru.

Nakon susreta sa župnikom don Ivanom Katićem, župnim ekonomskim i pastoralnim vijećem, pastirski pohod završio je susretom sa vjernicima i misnim slavljem u župnoj crkvi svetog Mihovila.

Prigodom susreta sa vjernicima biskup Rogić upoznao je vjernike sa stanjem u Šibenskoj biskupiji. Naglasio ga je kako su mu najveće radosti krštenja u obiteljima s brojnom djecom. Također je govorio i o „Godini zahvalnosti“ u Šibenskoj biskupiji koja je otvorena prigodom obilježavanja 725. obljetnice od osnutka Biskupije. Naglasio je tri vida obilježavanja. Prvi je karitativni: osuvremenit će pučke kuhinje šibenskog i kninskog Caritasa. Drugi je duhovni vid obilježavanja: organizirat će se dva hodočašća. U travnju u Nin, Krašić, Mariju Bistricu i svetom Josipu u Karlovac. U rujnu će zahvalno hodočašće biti u Rim, Bolonju, Padovu i Asiz, a predviđena je i audijencija kod Pape. Treći vid proslave su hodočašća u marijsnska svetišta Šibenske biskupije: Karavaj, Visovac, Vrpolje i Biskupiju kod Knina, kazao je biskup Rogić. Vjernike Murtera je potaknuo na sudjelovanje u programima Godine zahvalnosti.

U propovijedi tijekom misnog slavlja kazao je kako pastirski pohod, dolazak biskupa u „vižitu“ ima za cilj bolje upoznavanje biskupije, bolje povezivanje svih vjernika i svakako međusobno ohrabrivanje u vjeri kroz zajedništvo molitvene povezanosti. Zapravo ono iz evanđelja: Mir kući ovoj! – poželjeti mir Božji! I Navijestiti: „Približilo se Kraljevstvo Božje!“

„Pohod Župi Murter u više navrata dogovaran, pa zbog različitih razloga odgađan, zato danas Bogu zahvaljujem da smo se mogli zajedno naći, Boga slaviti, jedni druge saslušati i, nadam se, s novim pouzdanjem nastaviti naš hod vjere prema Kraljevstvu Božjem. Nema župe bez poteškoća. Nema oltara bez križa, a nema ni križa bez blagoslova. To se sve međusobno isprepliće. Najvažnije je da Bogu ostanemo vjerni, da iz svoje vjere i pouzdanja u Boga živimo, međusobne odnose gradimo po zakonu Kristove ljubavi koja nikada drugome zla ne čini“, poručio je šibenski biskup.

Naglasio je kako današnje vrijeme nosi nove izazove, kušnje, možda i progone, ali drugačije vrste. „Ostati pravedan, ustrajno oduševljen za Krista Spasitelja, ostati svjedok Božje ljubavi i dobrote za čovjeka u ovome svijetu izazov je današnjeg vjernika. Kušnje u kojima se nalazimo kao da traže iznova svjedočiti da je samo jedan Bog, Stvoritelj i Spasitelj po svome Sinu“, kazao  je mons. Rogić.

Vjernike je pozvao da oduševljeno svjedoče svoju vjeru usprkos svim protivljenjima, vlastitim slabostima, drugačijoj logici svijeta koja se želi nametnuti kao jedina.

„Kao da se svijet ponovno nalazi pod stablom spoznaje dobra i zla, i želi biti slobodan od Boga i sam sebi biti bog, odbacujući svaku zadatost, stvorenost, odbacujući sam izvor života – Božju ljubav. Traje i ponavlja se prvi grijeh praroditelja: ne kako Ti, Bože, hoćeš, nego kako hoćemo mi, kako hoću ja. To onda ruši dostojanstvo čovjeka, ruši i sliku obitelji, stvara nerazumljive odnose u društvu i postavlja krivi cilj: trenutna i brzo ostvariva sreća, ma kako kratko trajala i ma kako u tome prošao brat i sestra pored mene. To su izazovi i kušnje koji se nadvijaju na današnje kršćane“, poručio je biskup Rogić.

Spomenuo se i svete Janje, čiji se spomendan slavio na dan pastirskog pohoda.

„Sveta Janjo, pomozi nam svojim primjerom, svojim zagovorom, da ne budemo mlaki kršćani, učvrsti nam vjeru, ispravi životne pute, učvrsti spremnost da ljubimo jedni druge u sebedarju i spremnosti na žrtvu koja jedina dokazuje snagu ljubavi. Neka se to ostvaruje u kršćanskoj obitelji, među djecom i roditeljima, rodbini i susjedima, u cijelom narodu. Neka snaga vjere i pouzdanja prožme naš narod u svakom poslu koji obavljamo, u otvorenosti životu kao najdragocjenijem Božjem daru i neka to bude naš put u budućnost i naš put u vječnost. Neka nas u tome prate zagovori i primjeri svetaca i našeg naroda koji su to znali ostvariti i u drugim vremenima poput blaženog Alojzija Stepinca, blaženog Miroslava Bulešića, a zagovor nebeske Majke Marije kojoj se naš narod toliko utječe, neće izostati“, zaključio je šibenski biskup.

Na kraju misnog slavlja prigodno se obratio i župnik u Murteru. Zahvalio je biskupu Rogiću na pastirskom pohodu. „Nadam se da će ovaj susret i biskupu i nama biti poticaj i ohrabrenje“, poručio je vlč. Katić.