Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Rogić predvodio misu na gradskom groblju „Kvanj“

Šibenik (IKA)

Misno slavlje na svetkovinu Svih svetih, u srijedu 1. studenoga 2023. na gradskom groblju „Kvanj“ u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

Suslavili su umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas i svećenici Gradskog dekanata Šibenske biskupije. Euharistija je završila molitvom odrješenja za pokojnike koji su pokopani na grobljima Šibenske biskupije. Nakon misnog slavlja biskup Tomislav Rogić molio je na grobovima preminulih svećenika, redovnika i redovnica Šibenske biskupije.

„Svi sveti jedan su od najradosnijih blagdana naše vjere. Slavimo sve koji su u radosti neba, one koji čine nebesku Crkvu. I da paradoks bude veći slavimo ih i po našim grobljima. Kao da se baš tu susreću naša vjera u zagrobni život, naša vjera u Kristovo uskrsnuće, naša nada blažene vječnosti i ljubav za drage nam pokojne da su i oni već u vječnoj radosti kamo i mi želimo stići. Svetkovina Svih svetih uzdiže oči naše duše, misao naše svakodnevice prema onome što nas zasada nadilazi, nedohvatno nam je, a opet već sada utječe na naš život. Nedohvatno, nezamislivo a govorimo o predokusu blažene vječnosti“, poručio je biskup Tomislav Rogić u homiliji.

Naglasio je pred okupljenima u homiliji kako je Kristovo uskrsnuće temelj na kojem stoji njihova vjera. „Svojom žrtvom na križu otkupio je naše grijehe. Na sebe je uzeo naše kazne. Došao nam je pokazati koliko nas Bog voli. Svojim uskrsnućem otvorio nam je širom vrata vječnosti, vrata Božjega milosrđa i pokazao kamo vodi naš život. Smisao našeg života je ostvariti nebesko kraljevstvo, živjeti zauvijek u Božjoj blizini. Ako nam je životni cilj nebo, ako smrt za nas nije kraj, onda će naš život biti posve drugačiji. U svjetlu Isusovih obećanja blažene vječnosti, sve u našem životu poprima drugačiji smisao. Vječna radost koja nam se nudi ima snagu osmisliti naše nevolje, dati snage u trpljenju, prihvaćanju patnje. Nebo kao cilj osmišljava našu velikodušnost: pomoći drugome u potrebi i onda kad za to nećemo dobiti niti obični ‚Hvala!‘. Kraljevstvo nebesko izvor je naše nade i snaga naše iskrene ljubavi za Boga i brata čovjeka“, rekao je mons. Tomislav Rogić.

„Svi sveti, bdijte nad nama, zagovarajte nas, primite naše pokojne u svoje nebeske stanove i pripravite nam mjesto. Neka današnji blagdan Crkve bude za svakog vjernika ponovno stavljanje pred oči onog konačnog cilja našeg života, stvoreni za nebo i pozvani na svetost“, zaključio je šibenski biskup Tomislav Rogić.