Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Rogić predvodio misu na blagdan sv. Fabijana i Sebastijana u Otočcu

Otočac (IKA/TU)

Blagdan sv. Fabijana i Sebastijana proslavljen je u subotu, 20. siječnja 2024. u crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu, izvijestio je Tiskovni ured Gospićko-senjske biskupije.

Misno slavlje u 11 sati predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirali su župnik domaćin preč. Goran Antunović, dijecezanski upravitelj Gospićko-senjske biskupije mons. dr. Richard Pavlić, župnik Župe sv. Nikole biskupa i upravitelj Svetišta Crkve Hrvatskih Mučenika preč. Josip Šimatović, župnik u Kompolju fra Jure Marčinković, župnik u Ličkom Lešću vlč. Ivica Miškulin, župnik u Krasnom i Kuterevu i upravitelj Svetišta Gospe od Krasna preč. Stipe Zeba, župni vikar don Anđelko Kaćunko, umirovljeni svećenik i nekadašnji župnik mons. Tomislav Šporčić i umirovljeni svećenik don Jure Ladišić.

Proslava je započela procesijom od župnog stana, gradskim ulicama do župne crkve Presvetog Trojstva. Na početku misnog slavlja prisutne je pozdravio upravitelj Gospićko-senjske biskupije mons. dr. Richard Pavlić.

U svojoj homiliji, biskup Rogić istaknuo je radost zbog slavlja blagdana dvojice svetaca i mučenika, sv. Fabijana i Sebastijana. „Radujemo se blagdanu svetih mučenika Fabijana i Sebastijana koji se mučeništvom proslaviše. Raduju se anđeli na nebu, a mi u zajedništvu vjere i slavljenju svetih otajstava naslućujemo radost neba, ostvarene vječnosti, besmrtnosti –  zauvijek u Bogu“, kazao je. Biskup Rogić je u nastavku homilije predstavio povijest života sv. Fabijana i Sebastijana.

Mons. Rogić naglasio je veličinu vjere koja proizlazi iz mučeništva sv. Fabijana i Sebastijana na primjeru iskustva s kojima se vjernik svakodnevno bori. „Koliko smo puta u životu i sami osjetili snagu vjere. Upravo potrebu, da iz vjere crpimo sokove istinskog života, nade i radosti, i snagu kojom se svladavaju životne teškoće koje su nas snašle. Nedavno sam susreo ženu koja mi reče: ‘Velečasni da nije bilo vjere u Boga ni mene više ne bi bilo, niti ove moje dječice oko mene! Samo sam iz vjere u Boga i po molitvi Gospi našla snagu i utjehu da mogu prihvatiti život sa svime što mi je donio. A bilo je tolikog zla oko mene’“, rekao je biskup.

U središnjem dijelu homilije biskup Rogić govorio je o snazi mučeništva koja proizlazi u ljubavi. „Snaga mučeništva jest u ljubavi za Boga, u svjedočenju istine spasenja Božjeg po Isusu Kristu, u odlučnosti ostati Božji i po cijenu gubitka zemaljskog života. Zato se mučenicima divimo, zato im se molimo. Mučenici svjedoče snagu ljubavi. Toliko su bili za Boga, ljubili Boga i braću pored sebe, nošeni snagom vjere ustrajali su u kušnjama života! Vrijeme ovih svetaca – vrijeme prve Crkve, prvih stoljeća – vrijeme je progona i iskušenja. Vrijeme kada su kršćani bili nepoželjni. Nisu odgovarali tadašnjem društvu koje časti mnoge bogove. Bili su kao neka prijetnja da donose drugačiji poredak društva i vrijednosti. Zato su ih pokušali zatrti, spriječiti, ukloniti. Prve je kršćane nosila zagledanost u vječnost. Nosila ih je snaga Uskrsnuća, vjere u Krista koji dobrom pobjeđuje zlo, koji životom pobjeđuje smrt, koji ljubavlju svladava mržnju“, kazao je propovjednik.

Na kraju homilije šibenski biskup je okupljenima dao zadatak da po primjer svetih mučenika budu primjer svetosti i vjere u svijetu, te tako ne budu mlaki kršćani nego ljubavlju jednih prema drugima budu spremni na žrtvu koja se dokazuje u ljubavi. Poželio je da ih u svemu tome zagovaraju sv. Fabijan i Sebastijan, izvijestio je Tiskovni ured Gospićko-senjske biskupije.