Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Rogić proslavio 40. obljetnicu mature u Pakoštanima

Pakoštane (IKA)

Šibenski biskup Tomislav Rogić proslavio je s dijelom svoje generacije 40. obljetnicu mature u župnoj crkvi Uzašašća Gospodinova u Pakoštanima gdje je predvodio misno slavlje u četvrtak, 23. svibnja. Koncelebrirao je pakoštanski župnik don Jerolim Lenkić.

Među sudionicima slavlja iz njihove generacije bili su Anton Dabo i Hinko Vidušin iz Novalje, a spomenuli su se i pokojnog svećenika don Tomislava Sikirića, rodom iz Bibinja.

Biskup Rogić i župnik Lenkić su pripadnici generacije iz zadarskog Sjemeništa ‘Zmajević’ čiju su tadašnju Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju pohađali od 1980. do 1984. godine. Don Ivan Prenđa, tadašnji rektor sjemeništa ‘Zmajević’, mons. Rogiću bio je povjerio službu generalnog duktora sjemeništa ‘Zmajević’ 1983./1984. godine.

Biskup Rogić zahvalio je Bogu za dar zajedništva kojega su se prisjetili kao nekadašnji zadarski sjemeništarci i gimnazijalci klasičari. U duhu pročitane Božje riječi, u propovijedi je mons. Rogić rekao da se Jakovljeva poslanica žestoko obračunava s bogatašima koji ne vide dalje od ‘danas’ i ‘Neka je meni dobro’, a za druge vrijednosti ih nije briga. Svećeništvo je duhovni poziv koji usmjerava pogled prema Vječnosti i potiče na iskazivanje pažnje bližnjemu, a izgradnju tih vrijednosti poticali su i formacija u sjemeništu i klasično obrazovanje u gimnaziji gdje su se obrazovali brojni pojedinci iz raznih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji na kraju i nisu postali svećenici.

U duhu navještenog Evanđelja po Marku u kojem Isus govori o dobrom djelu učinjenom iz ljubavi i nesebičnosti, a nasuprot tome upozorava na sablazan, biskup Rogić je rekao: „Svako i najmanje plemenito djelo, učinjeno iz ljubavi i bez interesa, pa bila to i pružena čaša vode nekome, kod Boga neće ostati bez nagrade. Potom se izriču teške opomene za neodgovorno ponašanje koje druge može uvrijediti, poniziti, osramotiti, razočarati, staviti u tešku kušnju ili sumnju, uzdrmati u poštenim namjerama. To se zove sablazan“, upozorio je mons. Rogić. Istaknuo je da smo pozvani tražiti oko sebe ono što je dobro, da bismo i sâmi postali širitelji dobra i vrlina, a ne mana. „Nemojmo najprije osuditi, a onda provjeravati. Ako već o nečemu moramo imati svoje mišljenje, učinimo to nakon promatranja činjenica“, potaknuo je mons. Rogić. Upozorio je na grijeh zavisti, kad osoba vidi kvalitete, darove koje drugi imaju, a ne prepoznaje vlastite darove kojima je Bog obdario.

Govoreći o Isusovom upozorenju na sablazan, biskup je rekao da nas Isus želi poučiti pravoj slobodi; da se ne damo zarobiti lošim navikama, bogatstvom, imetkom, čašću, vlašću. „Sve što toliko puta izgleda dobitak, u očima Gospodnjim može biti gubitak. Ali je i obrnuto: što se nama ljudima čini gubitak, pred Bogom može biti dobitak. Jako je važno da budemo slobodni, pa i od vlastitih planova: neopterećeni, otvoreni. U životu ne bude sve kako je čovjek planirao niti mora biti tako. Treba znati prihvaćati i voljeti život i nositi se s poteškoćama, tražeći prave vrijednosti; izbjegavati grešnu prigodu, odgovorno se služiti darovima i prihvaćati Božju volju. Tome nas uči vjera i na to nas Isus poziva“, poručio je mons. Rogić. Rekavši da ćemo izbjeći sablazni odričući se onoga što nas udaljava od Boga, a prihvaćajući ono što nas Bogu približava, biskup Rogić je poručio da je to jasan i praktični kriterij za donošenje životnih odluka.

Sudionici susreta prisjetili su se svojih srednjoškolskih dana, mature i razmijenili su drage uspomene u sjećanju na sve članove svoje generacije.