Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Rogić zaključio Godinu svetog Josipa za Šibensku biskupiju

Šibenik (IKA)

Šibenski biskup Tomislav Rogić u srijedu 8. prosinca, na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, zaključio je „Godinu svetog Josipa“ za Šibensku biskupiju misnim slavljem koje je predvodio u šibenskoj prigradskoj Župi sv. Josipa radnika u Ražinama.

Marija se nikada nije usprotivila Bogu, poručio je u homiliji biskup Rogić. Naglasio je kako bi stotinama riječi mogli tumačiti Marijinu Bezgrešnost, neokaljanost grijehom, ali će uvijek razlog biti „jer se nije usprotivila Bogu“. Uvijek je prihvatila Božju volju, a nerazumijevanje – koje je samo na početku spomenuto, kad joj je anđeo navijestio da će roditi Sina Božjega, moralo je trajati sve do Uskrsnuća.

Danas pogled usmjeravamo i na svetog Josipa. Zaključujemo milosnu godinu koju je proglasio papa Franjo, u kojoj smo se posebno molili svetom Josipu i razmatrali njegovu ulogu u Božjem planu spasenja, kazao je biskup Rogić. „Molili smo se ove godine svetom Josipu, a vjerujem da će mnogi i nastaviti, kao zaručniku Bogorodice, hranitelju Sina Božjega, glavaru slavne obitelji. Prepoznavali smo u njemu vrline tako potrebne i danas: uzore radnika – uresu domaćeg života – potpore obitelji. Molili smo se njemu i kao zaštitniku umirućih. Svojim odgovorom Bogu, svojim životom za Svetu obitelj, sv. Josip nam svijetli kao čovjek vjere i pouzdanja u Boga. On s Bogom računa, njega vodi providnost Božja, a on joj se prepušta. Ni u Josipu nema otpora Božjoj volji, nema oholosti niti neposluha, nema sebičnosti ni svojeglavosti, nego predanje Bogu“, kazao je biskup.

Osvrnuo se i na obitelji koje  danas nose taj teret iskušenja i svih drugih pitanja, kriza i neizvjesnosti u doba pandemije. „Daj Božje po zagovoru nebeske Majke i svetog Josipa da se u naše obitelji vrati molitva, sakramentalni život, nedjeljna euharistija, neraskidivo zajedništvo i život u ljubavi jednih za druge. Tada ćemo osjetiti Božju blizinu i njegov naum spasenja sa svakim od nas“, poručio je biskup Rogić.

Biskup je misu slavio u koncelebraciji sa župnikom don Donaldom Markovićem i uz posluživanje đakona don Šime Pleadina i don Ante Vrcića. Misno slavlje završilo je molitvom svetom Josipu.