Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Šaško predvodio hodočasničku misu u kapelici Majke Božje Sljemenske

Zagreb (IKA)

U sljemenskoj kapeli Majke Božje Kraljice Hrvata u subotu 7. rujna, na prvi dan 288. zavjetnog hodočašća vjernika Grada Zagreba u Mariju Bistricu, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško predvodio je euharistijsko slavlje s više od 300 hodočasnika pješaka koji su se u ranim jutarnjim satima iz zagrebačke katedrale pješke preko Medvednice uputili u Mariju Bistricu.

Biskup Šaško na početku homilije istaknuo je da je na današnji dan prije točno četiristo godina sv. Marko Križevčanin u Košicama podnio mučeništvo. “Samo ono što je vrijedno može izdržati četiristo godina, jer vidimo da su činjenice i iz bliske prošlosti podložne iskrivljavanju i zaboravu”, rekao je mons. Šaško naglasivši da su životi sv. Marka i bl. Alojzija povezani po zajedničkom iskustvu svećeničke formacije u Papinskom zavodu Germanicum et Hungaricum u Rimu te palmi mučeništva.

Obraćajući se hodočasnicima kao pješak koji zajedno s njima podnosi napore hoda, mons. Šaško istaknuo je da iskustvo ovakvog zahtjevnog hodočašća pomaže vjerniku učiti podnositi poteškoće i napore života. Osvrćući se na sliku Gospe Sljemenske mons. Šaško istaknuo je njezinu posebnost s obzirom da ona prikazuje Mariju koja nema velika usta, već velike oči. „Ona nam u Evanđelju nije ostavila mnoštvo riječi, samo sedam. Ovaj Gospin lik na Sljemenu ne prikazuje ruke, kao da nam želi kazati da smo mi kršćani njezine koje Isusa donose drugima“, rekao je mons. Šaško.
Nakon mise hodočasnici su se zadržali na kratkom predahu u župnoj kući te zatim nastavili hod prema Mariji Bistrici uz molitvu pobožnosti križnog puta na određenim postajama.

Dolazak hohočasnika pješaka u Mariju Bistricu očekuje se oko 18 sati a u 18.30 sati predviđa se zajednička hodočasnička ulazna procesija od kapele Av. Ladislava do svetišta, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Ključne riječi:
misa sljeme Šaško