Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević pohodio požeški Kolegij

Požega (IKA)

Na prvi petak u mjesecu, 7. veljače, požeški biskup Antun Škovrčević pohodio je Kolegij u Požegi i predvodio euharistijsko slavlje u zajedništvu s ravnateljem Želimirom Žuljevićem i prefektom Krunoslavom Siroglavićem, uz služenje đakona Mateja Silukovića, koji je tijekom četiri godine i sam bio kolegijaš.

Pozdravljajući kolegijaše, biskup im je kazao kako se međusobno susreću u različitim životnim okolnostima – u školi, igri, u blagovaonici, na izletima u prirodu – istaknuvši da se najdragocjeniji susret zbiva u kapeli s Isusom Kristom, koji ima riječi života vječnoga i koji je pobijedio smrt. Spomenuvši da na prvi petak u mjesecu vjernici iskazuju svoju osjetljivost i ljubav prema Isusu Kristu te mu sakramentom pokore i svetom Pričešću svjedoče svoju prijateljsku blizinu, biskup je pozvao kolegijaše da mu i oni na takav način otvore svoja srca.

Na početku homilije biskup je podsjetio na uvijek iznenađujuću činjenicu “da sam se rodio kao čovjek i da sam pozvan to biti, ali da ostaje teško pitanje kakav čovjek trebam biti, jer nam se u tom pogledu otvaraju razne mogućnosti”. Kazao je kako je najizazovnije hoću li ostati malen ili postati veliki čovjek, kojim putem i na koji način. Spomenuo je kako je dragocjena poruka koju nam u tom pogledu pružaju današnja sveta čitanja, u kojima se pojavljuju dva velika čovjeka oblikovana poslušnošću i suradnjom s Bogom: U prvom iz Sirahove knjige David kralj a u evanđelju Ivan Krstitelj. Pored njih susrećemo i dvojicu stasom i društvenim položajem visokih a duhovno malih i izgubljenih ljudi. Uz Davida niska tjelesnog stasa pojavljuje se Golijat, tjelesni gorostas, te njegovo ubojstvo običnom praćkom svjedoči kako je David od njega veći i jači čovjek, jer je oblikovao svoju osobnost na putu Božjih pravila života.

To isto možemo reći za Ivana Krstitelja naspram kralja Heroda, moćna položajem, bogatstvom i vojskom, ali slabića duhom koji djeluje po nemoralnim načelima te na nagovor svoje nezakonite žene odrubljuje Ivanu glavu i postaje većim gubitnikom od njega. Biskup je podsjetio kako je biti visok fizička kategorija, a biti velik duhovna, moralna kategorija. David i Ivan Krstitelj nastupaju s velikom jasnoćom s obzirom na sebe: Žele rasti i biti veliki ljudi po onome što mogu ostvariti s Bogom. Biskup je potaknuo kolegijaše da i oni provjere mogućnosti u kojima se žele ostvarivati kao mladi ljudi, ali neka ne zaborave kako se istinski njihov rast događa po suradnji s Bogom i vjernosti moralnim načelima po kojima postaju čestiti i veliki ljudi, ispunjeni smislom, potaknuvši ih neka se ne odreknu iskustva takvog čovjeka. Zapitao ih je: Zašto biste bili gubitnici kad možete biti pobjednici? Šansa vašeg cjelovitog ljudskog oblikovanja je Bog i suradnja s njime. Dodao je kako svojim svakodnevnim sudjelovanjem na misi i molitvom, te marljivošću u školskim obvezama svjedoče da im je stalo do te oblikovanosti. Poželio im je da i ovog Prvog petka dublje otkriju sebe u Božjim mogućnostima te da se uz njegovu pomoć i vlastitom zauzetošću izgrađuju i rastu u istinskoj ljudskoj veličini. Spomenuo je da im Kolegij uz materijalnu pruža i duhovnu pomoć, te da su u tom smislu na neki način privilegirani mladi ljudi, potaknuvši ih neka iskoriste tu prigodu te u Božjoj blizini pronalaze svjetlo i ljepotu za svoj osobni i zajednički životni put.

Na svršetku euharistijskog slavlja kolegijaši su izmolili molitvu Godine Božje riječi, nakon čega im je biskup još kazao neka se međusobno gledaju i prihvaćaju kao Božje djelo i ne zaborave da je svaki od njih velika Božja šansa i neka s njime nastoje ostvarivati ono što je on s njima naumio. Zahvalio je poglavarima za požrtvovnost kojom nastoje služiti kolegijašima i njihovu dobru.