Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević primio ravnateljicu Instituta za povijest umjetnosti

Požega (IKA)

Požeški biskup Antun Škvorčević primio je u utorak 4. svibnja u Biskupskom domu ravnateljicu Instituta za povijest umjetnosti Katarinu Horvat-Levaj, nekadašnju ravnateljicu Instituta Ivanku Reberski te vlasnike „Artresor naklade“ Franju Kiša i Silvu Tomanić Kiš.

Biskup im je predstavio nastojanja Požeške biskupije na području kulture kao važnoj sastavnici pastoralnog djelovanja i promicanja kršćanskog duhovnog identiteta.

Prikazao je radove na obnovi katedrale Sv. Terezije, restauriranje njezine opreme te djela suvremenih umjetnika koja su našla mjesto u tom sakralnom zdanju u službi slavljenja svetih otajstava i uzdizanja vjerničkog duha Bogu. Govorio je i o Dijecezanskom muzeju u koji je smještena sakralna baština iz župa Požeške biskupije, a koja se nalazi izvan liturgijske upotrebe, kao i o izložbi djela suvremene umjetnosti u Muzeju te želji da on posluži ponajprije učenicima katoličkih i drugih škola u upoznavanju umjetničkih djela po kojima se izgrađivao identitet čovjeka na ovim hrvatskim prostorima i kojem oni pripadaju.

Razgovarali su o tijeku suradnje na tiskanju monografije o katedrali Sv. Terezije Avilske u Požegi s prilozima stručnjaka s Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu te o izvršenju Ugovora koji je potpisala Požeška biskupija s Institutom. Očekuje se da će monografija uskoro ugledati svjetlo dana.