Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Štironja na proslavi sv. Andrije apostola u župi Brca

Brca (IKA)

Proslavu zaštitnika župe sv. Andrije apostola u župi Brca u Kotorskoj biskupiji vjernici su počeli u predvečerje blagdana 29. studenoga svečanom procesijom i euharistijskim slavljem koje je, uz koncelebraciju više svećenika, predvodio kotorski biskup Ivan Štironja.

Na početku je uime župnog pastoralnog vijeća biskupa Štironju i sve okupljene pozdravio Vlaho Čakalović. U homiliji biskup Štironja istaknuo je lik sv. Andrije koji poziva na hrabrost „kako bismo bili vjerni ribari ljudi“. Naglasio je to svojstvo poziva posebno za misnike i propovjednike, ali i ostale vjernike. Naročito je to bitno „danas kada se vrtoglavo gubi smisao za duhovnost i duhovno“. Naveo je primjer adventa koji je u mnogim europskim gradovima postao čisti folklor i turistička atrakcija. Vjernicima je „advent hodočašće prema susretu s Kristom u jaslicama, hodočašće koje ima dimenziju vječnosti“, rekao je biskup te pozvao vjernike da otvore svoja srca Radosnoj vijesti koju apostol Andrija javlja i suvremenom čovjeku, kao što je nekoć javio svome bratu Šimunu Petru: „Našli smo Mesiju!“.

Biskup je naveo nekoliko osobina sv. Andrije. Kršćanska tradicija mu daje naziv „prvopozvani“ jer ga je Isus među prvima pozvao u svoju družinu. Sveto pismo ga spominje dvadesetak puta, što kao brata Šimuna Petra, što kao jednoga od dvanestorice. Andrija je zajedno s Ivanom, apostolom, bio učenik sv. Ivana Krstitelja, koji im je prvi pokazao „Jaganjca Božjega“. Prema Matejevu Evanđelju, Isus poziva Andriju zajedno s njegovim bratom Šimunom Petrom. Sveti Andrija dao je život za Isusa. Raspet je na križu u obliku slova „X“ – tzv. Andrijin križ. Nadalje je biskup istaknuo jednostavnost i poniznost sv. Andrije koji se ne pravi sposoban da znade sve o Isusu, nego čini ono što može: dovodi ljude Isusu, a Isus će dalje učiniti ono što treba i želi. Iako su se ljudi promijenili te su više okrenuti u materijalno, vrijeme i način Isusova nastupa i djelovanja nije se promijenilo. Potrebni su nam stoga brojni nasljednici sv. Andrije hrabri, odvažni i muževni svjedoci vjere koji će ljude dovoditi Isusu.

„Kršćanin osjeća i živi blizinu Isusa u svakom trenutku, prepoznaje ga, i u najvećoj gužvi, u svakoj prigodi. Kršćanin traži Isusa, ide k Isusu, razgovara s njim. S Isusom provodi vrijeme, prijateljuje s Isusom. Kršćanin sluša Isusa i nastoji provesti u život njegove pouke i poruke. On nam živ govori u svetom Evanđelju. Isus se raduje našoj prisutnosti kao iskreni i istinski prijatelj. Sveti Andrija radosno je pošao za Isusom. Zato valja vidjeti što je s našim oduševljenjem. Ima li išta od te radosti zbog kršćanskog imena koje nosimo? Što je s našim odazivom?“ zapitao je okupljene vjernike biskup Štironja izrekavši molitvu sv. Andriji da nas, kao što je svoga brata, povede k Isusu.

Biskup je tijekom misnog slavlja blagoslovio ministrantske križeve, a brojne ministrante, koji su služili kod oltara, koordinirao je đakon don Damir Vrbešić. Liturgijsko pjevanje animirale su franjevke od Bezgrešnog začeća Crnogorske provincije. Na kraju mise višedesetljetni zvonar crkve u Brci, Mitar Vuksanović, dobio je prigodnu zahvalnicu za nesebičan doprinos župnoj zajednici. Zahvalnica je uručena također Vladimiru Lukšiću koji je napisao knjigu o Župi sv. Andrije u Brci. Zajedničko slavlje nastavljeno je i poslije mise uz druženje.