Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Svalina susreo se s novim osječko-baranjskim županom, gradonačelnicima i načelnicima općina Osječko-baranjske županije

Bizovac (IKA)

Na poziv srijemskog biskupa koadjutora Fabijana Svaline kao i Osječko-baranjske županije, u četvrtak 23. studenog u Bizovcu je upriličen susret koji je okupio više gradonačelnika i općinskih načelnika s područja Osječko-baranjske županije, župana Matu Lukića te predstavnike razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije, izvještava Srijemska biskupija.

Cilj susreta je bio upoznati nazočne s drevnom prošlošću Srijemske biskupije, kao i s izazovima s kojima se susreće biskupija nakon ponovnog osamostaljenja. Srijemska biskupija je skoro 250 godina bila u zajedništvu s Đakovačko-osječkom nadbiskupijom te je od 2008. ponovno samostalna biskupija.

Susret je otvorio načelnik Općine Bizovac, Srećko Vuković, naglašavajući važnost zajedničkog rješavanja problema u teškim vremenima. Riječi dobrodošlice uputio je i župnik Mato Matasović, ističući potrebu za solidarnošću. Oba „domaćina“ pozdravljajući goste, izrazila su svoju radost zbog činjenice da se taj susret događa baš na području općine i župe Bizovac. Domaći župnik vlč. Mato Matasović, citirajući papu Franju, pozvao je prisutne da budu spremni ići na rubove i pružiti ruku pomoći onima koji su u potrebi.

Sve nazočne je pozdravio i novi župan Osječko-baranjske županije Mato Lukić, ističući važnost međusobnog dijaloga, konkretne pomoći i podrške.

Biskup Svalina prije svega je zahvalio na gostoprimstvu, kako općinskom načelniku i župniku, tako i cijeloj Osječko-baranjskoj županiji. Izrazio je zahvalnost i svim prisutnim gradonačelnicima i općinskim načelnicima.

U prezentaciji koja je uslijedila biskup je u kratkim crtama predstavio drevnu povijest Srijemske biskupije od rimsko-kršćanskog Sirmiuma do danas. Govorio je i o teškom stanju u Srijemskoj biskupiji, ističući izazove s kojima se biskupija trenutno suočava. Financijske poteškoće, demografski izazovi i druge prepreke stvaraju tešku situaciju koja zahtijeva zajednički odgovor Crkve, lokalnih vlasti i društva.

Biskup je spomenuo dobre primjere suradnje i s društvenim vlastima kao što je donacija Pokrajinske vlade Autonomne pokrajine Vojvodine za sanaciju šteta od nevremena koje je zadesilo ove krajeve prošlog ljeta. Ujedno je pozvao sve gradonačelnike i općinske načelnike da se prema svojim mogućnostima uključe u suradnju i podršku Srijemskoj biskupiji na kulturnom, ekonomskom i svakom drugom planu. Primjeri dobre prakse su vjerski turizam, prekogranična suradnja kroz fondove Europske unije i slično.

Župan Osječko-baranjske županije Mato Lukić još jednom je naglasio važnost zajedničkog djelovanja kako bi se prevladale teškoće. Istaknuo je potrebu za potporom lokalnih vlasti i političkih predstavnika u pronalaženju rješenja za izazove koji pogađaju Srijemsku biskupiju. Susret je završio razgovorom i pitanjima.