Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Uzinić: Dubrovačka biskupija treba napraviti iskorak prema vremenu u kojemu živimo

Dubrovnik (IKA )

Druga sjednica Pastoralnog vijeća Dubrovačke biskupije na kojoj se razgovaralo o Biskupijskom pastoralnom planu za sljedeće tri godine (2019. – 2021.) u čijem središtu će biti župna zajednica, održana je u subotu 6. listopada u maloj dvorani Biskupskog ordinarijata u Dubrovniku. Želja je da ta treća godina završi euharistijskim kongresom, a ukupno trogodišnje propitivanje i razmišljanje sinodalnom godinom i biskupijskom sinodom.

Za bolje razumijevanje konteksta i smisla ovakvog pastoralnog plana tajnik Biskupijsko pastoralnog vijeća don Ante Burić govorio je vijećnicima o temi „Sinodalnost u životu i poslanju Crkve“. Za bolje razumijevanje trenutka u kojem se Crkva nalazi vijećnica Ana Marčinko predstavila je pobudnicu pape Franje „Evangelii gaudium“ (Radost evanđelja). Vijećnica Željana Lučić predstavila je glavne naglaske dokumenta „Da vaša radost bude potpuna – Kateheza i rast u vjeri u današnjim okolnostima“ koji su ove 2018. godine donijeli biskupi Hrvatske biskupske konferencije.

Sjednica BPV održana je pod predsjedanjem dubrovačkoga biskupa Mate Uzinića koji je, nadovezujući se na misao pape Franje izrečenu u molitvi na početku susreta, u kojoj Papa kaže da se moramo truditi da stvari ne bi ostale iste, istaknuo da u duhovnosti postoji pravilo da onaj tko ne napreduje – nazaduje, što ovaj Papin poziv čini još važnijim. „Mi mislimo da možemo stvari zadržati istima. Ali ako se ne otvorimo ovom Papinu izazovu i ne pokušamo mijenjati stvari kako ne bi ostale iste, stvari neće ostati iste nego će postati gore“, upozorio je biskup.

Rekavši kako je zadaća Biskupijskoga pastoralnog vijeća da vidi što treba činiti u pastoralu u ovoj partikularnoj Crkvi te da članovi, dok promišljaju o tome, postaju poticaj da stvari krenu naprijed, dubrovački biskup zaželio je da „Dubrovačka biskupija ne ostane ista nego da napravi iskorak prema vremenu u kojem živimo i u kojem su pastoralni izazovi drugačiji nego su bili do sada“.