Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Uzinić krstio peto dijete obitelji Dalmatin

Žuljana (IKA)

Dubrovački biskup Mate Uzinić predvodio je u nedjelju 10. studenoga misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Martina u župi Žuljana na Pelješcu i krstio Nikol Dalmatin, peto dijete Bernarda i Ivane r. Dobrić, nakon Julije, Elizabete, Mihaela i Lore.

Kumovi kod krštenja bili su Marija Čaveliš i Mateo Jeić.

Na početku misnog slavlja okupljenoj zajednici obratio se upravitelj župe don Mato Puljić i izrazio radost zbog biskupove nazočnosti u tome slavlju, istaknuvši da je ovaj svečani događaj uvod u festu sv. Martina, zaštitnika župe.

Rođenje i krštenje male Nikol radost je ne samo za obitelj Dalmatin nego za cijelu župnu zajednicu, kazao je dubrovački biskup te u homiliji istaknuo vrijednost života, a napose kad je taj život preporođen krsnom vodom te se očituje u prakticiranju ljubavi prema drugome za što je izvrstan primjer sv. Martin.

„Kao što je za nas kršćane krštenje temelj i polazište kršćanskog života i sve drugo se na kršenje nadovezuje i iz njega izvire, tako je i vjera u uskrsnuće o kojoj je progovorila današnja liturgija, temelj i izvor našeg biti kršćani“, nastavio je biskup te vjernicima više govorio o vjeri u uskrsnuće kao i onome što se događa u krštenju, umiranje starom životu i rađanje na novi život, te postajanje novim čovjekom. „Krštenje nas na nov način preporađa i čini Božjim sinovima i kćerima, a jedne drugima u Crkvi kao zajednici vjernika, braćom i sestrama“, kazao je biskup te potaknuo sve da po primjeru sv. Martina koji je prepoznato najpotrebnijeg i pomogao mu i sami tako čine. A svoju djecu „i riječima i životom“ da odgajaju u vjeri, koja polazi od uskrsnuća, i pretvara se u zauzet život ljubavi prema Bogu i braći i sestrama.

Na kraju mise biskup je čestitao roditeljima krštenika uz prigodni dar, a svim župljanima je čestitao nadolazeću festu sv. Martina.