Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Uzinić molio za svećenike koji su u ovim posebnim okolnostima opterećeni samoćom

Dubrovnik (IKA)

Put križa na korizmeni petak 3. travnja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić, a vjernici su se pridružili u izravnom online prijenosu. Ovoga petka molio se križni put koji je napisao jedan svećenik i koji je dio njegovih osjećaja, ali i osjećaja svih drugih. Pobožnost je započela i završila pred relikvijom Isusova križa koja je bila izložena na glavnom oltaru i kojom je biskup na kraju sve blagoslovio.

„Uz križeve bolesnih, liječnika i drugog medicinskog osoblja, onih koji u izolacijama ili karantenama čekaju nalaze, odgovornih, službi koje svojim radom i izloženošću omogućuju da ovo naše društvo može nastaviti funkcionirati, onih koji osjećaju strah, onih koji su ostali u svemu ovome bez posla, siromašnih, zemalja koje se teško nose s pandemijom, umirućih i preminulih, njihovih obitelji… večeras u naše molitve želimo osobito staviti u Tvoj križ i križeve svećenika koji su u ovim posebnim okolnostima, osobito pred Veliki tjedan kada su se osjećali najkorisniji, možda najviše pogođeni i opterećeni samoćom. Želim Gospodine, da Tebe, koji si sam bio usamljen i ostavljen u svojoj muci dotakne ova naša samoća, da nam budeš blizu, kako bismo hodeći s Tobom ustrajali i bili sposobni ostati radosni navjestitelji Tvoga evanđelja koje počinje i koje se temelji na vjeri u Tvoje uskrsnuće“, kazao je na početku puta križa biskup Uzinić.

Put križa s biskupom u katedrali molili su katedralni župnik don Marin Lučić, katedralni kapelan i kancelar biskupije don David Marjanović te generalni vikar don Hrvoje Katušić. Pjevanje je predvodila voditeljica katedralnog zbora Maja Marušić.

Na prvom putu križa u online prijenosu iz katedrale molio se križni put jedne lani preminule klauzurne redovnice iz sjeverne Italije, na drugom križni put kojeg je napisao jedan djed, a na ovom trećem križni put svećenika.