Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Uzinić na panelu "(Ne)održivost i (ne)odgovornost u doba korone"

Dubrovnik (IKA)

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić sudjelovao je u subotu 24. listopada na panelu „(Ne)održivost i (ne)odgovornost u doba korone“ u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku. Uz biskupa Uzinića, na panelu su sudjelovali i zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, glavna urednica DubrovnikNeta Lidija Crnčević i liječnik patolog Igor Borić.

Tema panela je odražavala aktualne političke, gospodarske i društvene probleme našeg društva, koje je trenutna epidemiološka situacija samo dodatno naglasila. Organizatori su željeli naglasiti kolektivnu i individualnu odgovornost prema sebi i drugima, a napose u kontekstu promišljanja naše sadašnjosti i budućnosti.

Crkva je od početka situaciji ozbiljno pristupila

Na pitanje voditelja panela Ivana Matića o utjecaju koronavirusa na njega osobno, biskup Uzinić je kazao da mu je ova situacija dala više slobodnog vremena, ali i teret donošenja odluka koje nisu bile lake, naglasivši da je riječ o uistinu teškom i izazovnom vremenu. Na pitanje u ulozi Crkve u ovom vremenu, te kako se donesene mjere mogu pomiriti s religijskim slobodama, biskup Uzinić je kazao da je Crkva od početka situaciji ozbiljno pristupila, uključujući i „zatvaranje crkvi“ kada je to bilo potrebno.

Kazao je i kako ne razumije vjernike koji svoje pravo da prime pričest na usta, a ne na ruke, stavljaju ispred prava onoga tko se pričešćuje nakon njih da ne bude zaražen, ili pak u vrijeme slavljenja misa bez naroda stavljanje svog prava na slavljenje mise ispred prava onih najslabijih u društvu da im se ne prenese zaraza, prije svega najstarijih koji su rizična skupina.

Misa je za katolike – svetinja

Kazao je da za katolike misa zaista jest svetinja, o čemu svjedoče i prvi kršćani koji su s pravom, čak i po cijenu vlastitog života, unatoč progonima Rimskog carstva, rekli da oni bez nedjelje, tj. mise, ne mogu živjeti, no da je ovdje drugačija situacija, jer ograničavanje sudjelovanja na misi nije došlo od totalitarne vlasti kao tada, nego u demokratskom i slobodnom društvu zbog zajedničkog dobra, a to je zaštita od širenja zaraze.

Panel se održao u sklopu Lokalne akademije za politički razvoj (LAPR) koju je od 23. do 25. listopada u Dubrovniku organizirala Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai u suradnji s Akademijom za politički razvoj te Udrugom gradova Republike Hrvatske.