Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Uzinić slavio misu na svetkovinu Marije Bogorodice

Dubrovnik (IKA)

U dubrovačkoj katedrali je u srijedu 1. siječnja proslavljena svetkovina Marije Bogorodice pontifikalnim euharistijskim slavljem koje je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić.

Biskup je istaknuo da ova svetkovina za razmišljanje nudi, kao i svake godine, tri teme. Prva je ona liturgijska kojom se slavi jedan od najvažnijih i najstarijih Marijinih naslova, a taj naslov je Bogorodica. Druga je tema mira jer se 1. siječnja slavi Svjetski dan mira. Stoga je biskup Uzinić predstavio poruku pape Franje za 53. svjetski dan mira naslovljenu „Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje“. I treća je Nova godina.

Za Novu godinu koja započinje, dubrovački biskup izrazio je tri želje kojima papa Franjo završava svoju poruku uz Svjetski dan mira, a koje je mons. Uzinić pretočio na kraju misnoga slavlja u novogodišnji blagoslov: Neka nas Bog mira blagoslovi i pritekne nam u pomoć. Neka nas Marija, Majka Kneza mira i Majka svih naroda na zemlji, prati i bude nam potpora na svakom koraku našega putovanja. I neka svaka osoba, dolaskom na ovaj svijet, uzmogne upoznati život mira i u potpunosti razvijati obećanje života i ljubavi koje nosi u sebi.

Na kraju je otpjevan zaziv Duha Svetoga, euharistijsko slavlje je pratio Mješoviti katedralni zbor.