Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: dubrovacka-katedrala

Završio 5. Marijanski zavjet za domovinu: 'Neka projekt nacionalnog pomirenja bude uključen u sve naše molitve za domovinu'

Peti Marijanski zavjet za domovinu dovršen je svečanim euharistijskim slavljem koje je u srijedu 21. kolovoza u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike predvodio mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup. Početak je ovog zavjetnog hodočašća, koje već 5 godina uzastopce organizira bratovština "Marijanski zavjet za Domovinu", bio 8. lipnja u Osijeku te je nakon 75 dana ili 11 tjedana, došlo do svoga cilja - Dubrovnika.

Biskup Uzinić na proslavi Velike Gospe u Dubrovniku: Građenje novog svijeta s Bogom nije smo utješna poruka za neznatne nego i za sve ostale

Veliki broj vjernika i gostiju Dubrovnika sudjelovalo je na svečanom večernjem pontifikalnom slavlju na svetkovinu Uznesenja Marijina 15. kolovoza ispred dubrovačke katedrale koja na ovu svetkovinu proslavlja svoju nebesku zaštitnicu. Euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić. Nakon mise uslijedila je procesija do gradske luke sa slikom Gospe od Porata koju su ove godine nosili pomorci Nikola Čorak, Ivica Đuraš, Ivica Ljuban, Zvonimir Cetinić, Pero Batinić i Nikola Mihanović. U gradskom portu izmoljena je molitva za sve putnike i blagoslovljena su plovila.

Proslava blagdana bl. Marije Propetog Isusa Petković u dubrovačkoj katedrali

Blagdan bl. Marije Propetog Isusa Petković u utorak 9. srpnja proslavljen je svečanim misnim slavljem u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike. Samoj proslavi blagdana prethodilo je trodnevlje u kojem su se vjernici trodnevnom duhovnom pripravom od subote do utorka slaveći mise i promišljajući o životu bl. Marije Petković pripremali za slavlje samog blagdana. Trodnevlje kao i misu na blagdan predvodio je katedralni vikar don Marin Lučić.

Kosti iz dubrovačke katedrale pokopane u jednu od tri grobnice u sakristiji

Kosti pronađene u arheoloških istraživanjima dubrovačke katedrale osamdesetih godina prošlog stoljeća koje su se čuvale u potkrovlju katedrale više od tri desetljeća, dostojanstveno su u utorak 9. travnja pokopane u jednu od triju baroknih grobnica u sakristiji. Obred pokopa nakon misnog slavlja predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić.