Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Večerin ugostio članove grkokatoličkog zbora iz Užgoroda

Subotica (IKA)

Subotički biskup Slavko Večerin ugostio je na blagdan Svete obitelji Isusa, Marije i Josipa, u nedjelju 26. prosinca, članove crkvenog zbora grkokatoličke Župe svetog Jozafata mučenika i Svih svetih iz Užgoroda.

Nakon gostovanja u Ruskom Krsturu i drugim mjestima gdje katolici bizantsko-slavenskoga obreda slave Božić po Gregorijanskom kalendaru, crkveni zbor iz Ukrajine, pod ravnanjem dirigentkinje Svitlane Vasilivne Hleba, uz pratnju njihovog župnika vlč. Volodymyra Kovtyka, uzveličali su blagdan Božića posjetivši biskupa Večerina i Ordinarijat Subotičke biskupije.

Svitlana Vasilivna Hleba, osim što je počasna umjetnica Ukrajine, dobitnica je i mnogih nagrada i priznanja, stalni je voditelj zbora „Svih Svetih“ osnovanog 2008. godine i obnaša ulogu profesora na Užgorodskom glazbenom učilištu.

Gosti su predstavili ukrajinsko umijeće zborskog pjevanja. Bio je to zaista glazbeni doživljaj bez premca koji je doslovce očarao ukućane Ordinarijata koji su goste iz Ukrajine nagradili srčanim pljeskom, oduševljeni svakom pojedinom izvedbom prigodnih božićnih pjesama, na ukrajinskom, latinskom, pa čak i na hrvatskom jeziku.

U svom obraćanju gostima mons. Večerin izrazio je svoju duboku zahvalnost na uzvišenom daru ozračja raja i harmonije kojeg su svojim anđeoskim glasovima podarili ukućanima, poželjevši im obilje Božjega blagoslova i čestitavši Božić svima koji ga slave po Gregorijanskom ili Julijanskom kalendaru. Uslijedilo je druženje uz razgovor i božićne delicije.

Poslije prijema u biskupskoj palači, crkveni zbor se uputio u franjevačku crkvu u Subotici gdje vjernici bizantinskog obreda, koji žive na ovim prostorima, svake posljednje nedjelje u mjesecu slave svetu misu po bizantskom obredu. Nakon što su tijekom liturgijskog slavlja predvodili pjevanje, priredili su božićni koncert.