Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupi Gvineje Bisau novoj Vladi: Potrebno je zajamčiti mir i sigurnost

Bisau (IKA)

Biskupi Gvineje Bisau zatražili su od nove Vlade da zajamči mir i nacionalnu sigurnost kako bi zemlja izašla iz krize u koju je pala posljednjih godina, prenijela je agencija FIDES.

Naime, Vlada je godine 2015. raspuštena zbog spora između predsjednika Josea Marija Vaza i predsjednika Vlade, te od tada neprestano vlada ozračje političke nestabilnosti. Zbog toga je biskup José Câmnate na Bissign istaknuo da bi gvinejski političari uvijek trebali dati prednost općem dobru. Samo onaj tko je potaknut domoljubnim duhom morao bi se i dalje baviti politikom, a ne oni koji misle jednostavno riješiti svoje osobne probleme, rekao je biskup glavnoga grada za katolički radio Gvineje Bisau. Također je napomenuo da je gvinejski narod dosta trpio i stoga zaslužuje mir, stabilnost, sigurnost i društveno blagostanje.

Biskup Bissign potom je podsjetio da je gvinejski narod već na izborima 10. ožujka odlučio i da sada oni koji su izabrani trebaju ostvariti ono što su obećali tijekom izborne kampanje. Biskup Pedro Carlos Zilli iz biskupije Bafatá za katolički radio rekao je da su političari odgovorni za zaštitu općega dobra. Vjerujemo da će nova Vlada funkcionirati, jer je uključila značajan broj žena i nadamo se da su u stanju raditi za dobro zemlje, rekao je mons. Zilli. Pozvao je na konstruktivni dijalog između većine i oporbe kako bi se u zemlji učvrstila demokracija. Prošli je tjedan predsjednik Gvineje Bisau, koji je završio svoj petogodišnji mandat, nakon što je Gospodarska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) zatražila da obje službe budu popunjene do 3. srpnja, imenovao novu Vladu i državnog odvjetnika.

Prošlih mjeseci, s obzirom na izbore u ožujku, Gvinejska biskupska konferencija uputila je poruku „Budućnost naroda je u slobodnom i svjesnom glasanju“. U dokumentu biskupi potiču zajednicu da s nadom gleda na budućnost Gvineje Bisau, premda svjesna mnogih teškoća kao što su politička i upravljačka nestabilnost, povećanje siromaštva, nedostaci na bitnim područjima poput zdravstva i obrazovanja, te nepovjerenje u ustanove. Biskupi su zbog toga uputili apel za promicanje općeg dobra uz pomoć politike koja je usmjerena na cjelovit razvoj osobe i solidarnost među generacijama, prenosi Vatican News.

Ključne riječi:
biskupi gvineja bisau nova vlada