Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupi Južne Koreje uputili novi poziv za zaštitu života

Seul (IKA)

Korejska katolička biskupska konferencija izdala je novi apel u obranu života od začeća, prenosi Vatican News.

Dvije godine nakon presude Ustavnog suda Južne Koreje o dekriminalizaciji pobačaja, Vijeće za život Korejske katoličke biskupske konferencije objavilo je izjavu u kojoj „snažno potiče zaštitu nerođene djece“. U izjavi dodaju i da su „milijuni fetusa svake godine izloženi prijetnji pobačaja, bez ikakve zaštite“.

Biskupi napominju da dekriminalizacija namjernog prekida trudnoće znači „javno prihvaćanje ubojstva“ i doprinosi širenju „tendencije zanemarivanja života“. Naglasili su da je „život svet“ i da ga zato „treba poštivati ​​i štititi od začeća, u ime ljudskog dostojanstva“.

Ponovno potvrđujući stav Crkve u korist zaštite života u svakoj fazi, katoličke župe Južne Koreje uskoro će slaviti misu za život i obitelj, dok će svibanj biti proglašen „Mjesecom obitelji“, tijekom kojeg će prioritet misija biti „stvoriti kulturu koja cijeni život i ljudsko dostojanstvo“.

Ova nova intervencija biskupa dolazi nakon što su se oštro usprotivili legalizaciji pobačaja u kolovozu 2020. Katoličko izaslanstvo predvođeno kardinalom Andrewom Yeom Soo-jungom, nadbiskupom Seula, sastalo se 20. kolovoza prošle godine s predsjednikom Moon Jae-inom kako bi izrazili svoju zabrinutost zbog legalizacije ove prakse.

U otvorenom pismu predsjedniku države, biskupi su zatražili da žena, koja namjerava pobaciti, dobije barem psihološko, fizičko i mentalno savjetovanje o posljedicama takvoga čina prije nego što donese odluku.

Rasprava o pobačaju u Južnoj Koreji počela je 11. travnja 2019. kada je Ustavni sud presudio da je kriminalizacija pobačaja iz 1953. nezakonita i naložio Vladi da prekine zabranu te prakse do 2020. U listopadu prošle godine Parlament je najavio zakon kojim se dekriminalizira pobačaj do 14. tjedna trudnoće i dopušta između 14. i 24. tjedna u slučajevima silovanja.

U siječnju 2021. vlada je odobrila potrebne zakonodavne mjere kako bi proglasila kriminalizaciju pobačaja neustavnom i ukinula zakon iz 1953., prenosi Vatican News.