Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupija Trier obustavlja proces beatifikacije o. Josipa Kentenicha

Trier (IKA)

Trierska biskupija objavila je u utorak 3. svibnja da u dogovoru s Kongregacijom za kauze svetaca obustavlja proces beatifikacije o. Josipa Kentenicha.

Razlog za odluku o obustavi su optužbe protiv utemeljitelja Schönstattskog pokreta iznesene u posljednje vrijeme. Proces za njegovu beatifikaciju bio je otvoren 1975. godine.

Trierski biskup Stephan Ackermann rekao je za Katholische Nachrichten-Agentur (KNA) da postoje neriješena pitanja koja se ne mogu razjasniti u procesu za beatifikaciju.

Potrebno je dubinsko, neovisno istraživanje o. Kentenicha. Međutim, biskupija neće aktivno sudjelovati u daljnjim istragama, dodao je biskup.

O. Josip (Josef) Kentenich (1885. – 1968.) bio je član palotinskog reda i utemeljio je međunarodnu Schönstattsku obitelj. Ta zajednica koja svoje polazište ima u četvrti Vallendar u Schönstattu kod Koblenza, danas ima članove u 110 zemalja svijeta. O. Kentenich smatran je karizmatičnim i utjecajnim vođom. Kritike su se u javnosti pojavile od 2020. godine. Između ostalog, optužen je za zloporabu ovlasti, duhovnu manipulaciju i seksualno zlostavljanje.

Biskup Ackermann je naglasio da su najnovije rasprave i novi dostupni dokumenti pokazali „da još nismo došli do kraja onoga što se ima reći o životu, radu i duhovnosti oca Kentenicha“. Međutim, on ne može nastaviti postupak beatifikacije za osobu „protiv koje postoje optužbe koje se trenutno ne mogu sa sigurnošću opovrgnuti“.

Biskup je također naglasio da obustavom postupka „nije donesena nikakva presuda o životu i djelu o. Kentenicha“. Također nije isključeno da se proces beatifikacije može nastaviti „ako dođe do novih saznanja koja zadovoljavajuće odgovaraju na sva otvorena pitanja“.

U procesu za beatifikaciju, između ostalog, ispituje se i stil življenja kandidatat. Komisija povjesničara završila je svoj rad 2007. godine. No, proces nije dovršen na biskupijskoj razini. Godine 2020. crkvena povjesničarka Alexandra von Teuffenbach, koja živi u Rimu, objavila je optužbe protiv Kentenicha. Optužuje ga za sustavnu manipulaciju, zlouporabu ovlasti i seksualni napad. Biskupija Trier također je 2021. objavila još jednu optužbu protiv Kentenicha za zlostavljanje, iz vremena njegova progonstva u SAD-u. Kao rezultat toga, prije otprilike godinu dana, Trierska biskupija zatražila je od von Teuffenbach, otaca palotinaca i članova Schönstattskog pokreta daljnje uvide u Kentenichov život. Međutim, nije bilo konkretnih istraga, rekao je biskup Ackermann, prenosi domradio.de.