Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupijski susret voditelja liturgijskog pjevanja

Šibenik (IKA)

Susret animatora liturgijskog pjevanja Šibenske biskupije održan je u subotu 23. veljače u Šibeniku. U prvom dijelu šibenski biskup Tomislav Rogić predvodio je misno slavlje za sve sudionike skupa u katedrali Sv. Jakova. U drugom dijelu susreta izlaganje „Glazba u liturgiji i duhovnosti. Pregled kroz povijest“  održala je školska sestra franjevka Krista Kralja s. Lidija Matijević.

Ona je višegodišnja profesorica na Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji “Don Frane Bulić” u Splitu i redovita predavačica na raznim seminarima poput Dana crkvene glazbe u Zagrebu.

Biskup Rogić rekao je u homiliji da je „susret voditelja župnih zborova – liturgijskog pjevanja, orguljaša i pjevača od velike važnosti zbog onoga što nam oni znače, odnosno, još više zbog njihova udjela u liturgiji“.

Osvrnuo se i na pročitano evanđelje koje je govorilo o događaju preobraženja Isusova. „Događaj preobraženja tako nam jasno približava što je bogoslužje i što je liturgijsko pjevanje. Ono nam pomaže da svaka misa bude, teži za tim da bude penjanje na brdo Preobraženja, u susret Gospodinu, doživljaj Neba i Božje nazočnosti među nama. Tu se onda krijepimo, tu snagu crpimo za povratak u svakodnevicu i nošenje životnog križa do trenutka prelaska u vječnu nebesku liturgiju, pred Božje lice“, rekao je biskup.

„Sudjelovanje svih okupljenih vjernika, ministranata, poslužitelja oltara, svirača i pjevača, svećenika i misnika ima uzvišenu zadaću. Sve što oko oltara činimo traži sabranost i svijest prinošenja žrtve i hvala Bogu jedinome, Stvoritelju i Spasitelju čovjeka koji nam se približio, progovorio, svoju ljubav pokazao i k sebi nas pozvao. Uzvišenost te zadaće izaziva strahopoštovanje pred Bogom. Uzvišenost te zadaće potiče ponos i zahvalnost pred Bogom. Uzvišenost te zadaće stvara zajedništvo, bratstvo Kristovih vjernika, jača i čisti našu vjeru, i našu savjest, a srce otvara za nebeske milosti. Neka i ovaj susret pridonese tome: da učvrstimo svoju vjeru u Božju dobrotu i milosrđe; da jasnije i odlučnije slušamo njegov glas. A sve što za liturgiju činimo, uvijek činimo da Bogu omilimo u poniznom predanju i iščekivanju konačnog susreta u nebeskoj liturgiji“, poručio je u homiliji biskup Rogić.