Budi dio naše mreže
Izbornik

Bistrička procesija u Samoboru

Samobor (IKA)

Tradicionalno Samoborsko hodočašće u svetište Majke Božje Bistričke zaključeno je 5. kolovoza zahvalnom procesijom ulicama Samobora.

Bistrička procesija prema drevnom običaju okupila je veliki broj vjernika. Samoborske narodne nošnje obuklo je osamdesetak osoba. Procesija je krenula iz Gajeve ulice i prošla ulicama i trgovima Samobora.

Raspjevani puk koji je stigao iz svih sela drevne župe Samobora okupio se nakon procesije oko oltara u parku Domovinske zahvalnosti gdje je slavljena misa. U propovijedi je samoborski kapelan Kristijan Tušek istaknuo da je to trenutak da zagledani u Majku Božju zahvale na prisutnosti brojnih vrijednih žena i majki i za njihov požrtvovni rad i sve što su utkale u tradiciju i povijest ovog naroda i grada. „Prilika je ovo da dok obnavljamo u sebi važnost žene i majke, obnovimo svijest o važnosti života jer majka je nositeljica života, a zajedno s ocem i njegova graditeljica. Ukoliko nam postane svejedno kakav je stav prema životu u hrvatskom narodu, onda ni naša domovina nema budućnosti, a danas na njoj i za nju zahvaljujemo“, rekao je Kristijan Tušek.

Tajnik udruge Ekosspiritus Radovan Librić predložio je župniku župe sv. Anastazije Davoru Štuljanu da se poduzmu koraci u cilju proglašenja Bistričke procesije nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Župnik Štuljan složio se s tom idejom i predložio izdavanje knjige o glasovitoj Bistričkoj procesiji na koju su ponosni vjernici samoborskog kraja.

Nakon mise vjernici su tradicionalno obišli glavni oltar u župnoj crkvi Sv. Anastazije primivši nakon toga završni blagoslov koji je podijelio župnik Štuljan.