Budi dio naše mreže
Izbornik

Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji darovano zemljište za izgradnju svetišta sv. Marka Križevčanina

Križevci (IKA)

U Križevcima je u četvrtak 25. travnja ministar Goran Marić potpisao s bjelovarsko-križevačkim biskupom Vjekoslavom Huzjakom ugovor o darovanju, kojim Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo državne imovine, daruju Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji zemljište vrijedno 6,7 milijuna kuna za izgradnju svetišta sv. Marka Križevčanina.

Zemljište površine 28.324 četvorna metra daruje se u zamjenu za imovinu oduzetu Crkvi i njezinim institucijama u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine. Potpisivanju su nazočili župan Koprivničko-križevački Darko Koren i križevački gradonačelnik Mario Rajn.

U prigodi potpisivanja, biskup Huzjak izjavio je:

„Sv. Marko Križevčanin zaštitnik je Križevaca i Bjelovarsko-križevačke biskupije. Današnji je dan kruna početka ostvarenja projekta izgradnje svetišta sv. Marka Križevčanina. S velikom zahvalnošću, poštovanjem i ponosom prihvaćamo ovaj hvalevrijedan čin darivanja.

Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske, ministru Goranu Marić i njegovim suradnicima što su uvidjeli potrebu da sv. Marko Križevčanin dobije dostojni prostor štovanja, a Bjelovarsko-križevačka biskupija i naša Crkva njegovo nacionalno svetište.“

„Danas se u Križevcima, osjećam ugodno i ispunjen radošću, jer se nakon toliko godina potpisuje ugovor o darovanju biskupiji Bjelovarsko-križevačkoj u zamjenu za davno oduzetu imovinu. Ovdje u gradu prepunom znakova prošlosti, u gradu sv. Marka, ugovor samo znači da smo ozbiljni ljudi koji poštujemo povijest.

Povratak oduzete crkvene imovine, iz naše suvremene hrvatske perspektive, znači puno više od tehničkog čina: on znači povratak nas samima sebi. Jer povijest nas obvezuje još više od ugovora. Stoga je i ovaj ugovor više od darovnice.

Iskreno želimo i vjerujemo da će današnji ugovor omogućiti da Bjelovarsko-križevačka biskupija, ovo darovano zemljište pretvori u životni prostor svetišta“, rekao je ministar Marić, objavljeno je na mrežnim stranicama Ministarstva državne imovine.