Budi dio naše mreže
Izbornik

BK BiH o kandidacijskom statusu za članstvo u EU

Sarajevo (IKA/KTA)

Stalno vijeće BK BiH održalo je u petak 16. prosinca, u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu svoju 33. sjednicu. Biskupi su pozdravili Odluku Europskog vijeća da Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata za Europsku uniju.

Priopćenje sa sjednice Stalnog vijeća BK BiH prenosimo u cijelosti.

Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik BK BiH, a sudjelovali su: biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, potpredsjednik BK BiH, zatim pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren i generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević.

Biskupi su saslušali izvješće o provedbi zaključaka donesenih na 85. redovitom zasjedanju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, održanom 4. i 5. studenoga 2022. u Sarajevu, te dali potrebne smjernice.

Članovi Stalnog vijeća dogovorili su sastav delegacije koji će, na čelu s predsjednikom Tomom Vukšićem predstavljati Biskupsku konferenciju Bosne i Hercegovine na kontinentalnoj sinodskoj skupštini koja će se održati od 5. do 12. veljače 2023. u Pragu u organizaciji Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Biskupi su prihvatili prijedlog dnevnog reda XXV. zajedničkog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine koje će se održati, 23. siječnja 2023. u Zagrebu.

Biskupi su razmotrili važnije dopise pristigle nakon prošlog redovitog zasjedanje te dali potrebne smjernice za njihovo rješavanje.

Biskupi pozdravljaju Odluku Europskog vijeća da Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata za Europsku uniju. Upućuju svoje molitve Gospodinu Bogu da svim ljudima, a posebno onima kojima su povjerene odgovorne službe, dadne mudrosti i razbora na putu promicanja mira, pravde, uzajamnog poštovanja, suradnje i povjerenja među ljudima i narodima.

Sarajevo, 16 prosinca 2022.
Tajništvo BK BiH