Budi dio naše mreže
Izbornik

Bl. Alojzije Stepinac: Sv. Josip – Propovijedi prema litanijama sv. Josipa

Zagreb (IKA)

Knjigu Blaženi Alojzije Stepinac: Sveti Josip – Propovijedi prema litanijama sv. Josipa, koju je priredio generalni postulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije mons. dr. Juraj Batelja, izdala je Postulatura bl. Alozija Stepinca 2009. godine.

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije pripremio je tematske tekstove o sv. Josipu prema litanijama sv. Josipa, uz isječke iz Stepinčevih propovijedi objavljenih u knjizi mons. Jurja Batelje. Prigodno, uz svetkovinu Navještenja Gospodinova – Blagovijesti, prvi tekst tematizira litanijski zaziv Stidljivi čuvaru Djevice, moli za nas!  Knjiga donosi propovijedi koje je zagrebački nadbiskup kardinal Alojzije Stepinac sastavio u zatvoru u Lepoglavi, „uz oskudnu teološku literaturu i u uvjetima progona“ (Batelja, 2009: 10).

Ukupno 26 propovijedi bl. Stepinca prema litanijama sv. Josipa prvotno je objavljeno 1953. godine, no bez imena autora. Mons. Batelja priredio je ovu zbirku propovijedi i dodao joj sedam propovijedi bl. Alojzija Stepinca, koje je blaženik izrekao na blagdane i spomendane sv. Josipa. Također, propovijedi su usklađene sa suvremenim hrvatskim pravopisom i gramatikom.

Na početku knjige mons. Batelja navodi kako je „osobna pobožnost bl. Alojzija Stepinca prema sv. Josipu obilježena njegovom ljubavlju prema Crkvi, obiteljskom životu i osobnom posvećenju. Ponio ju je iz rodnoga doma“ (Batelja, 2009: 11). O velikoj pobožnosti, što ju je naš Blaženik gajio prema sv. Josipu, svjedoči i činjenica kako je jednu od 14 novih župa koje je osnovao posvetio sv. Josipu, onu na zagrebačkoj Trešnjevci.

Nadalje, mons. Batelja navodi kako je Stepinac „svoje veliko pouzdanje u zagovor i zaštitu sv. Josipa posvjedočio brojnim okružnicama u kojima je poticao na pobožnosti njemu u čast te posvete obitelji i naroda, a očitovao ju je i uzidavanjem njegove slike u temelje prvog hrvatskog karmela“ (Batelja, 2009: 12). Prvi ženski klauzurni karmel u Hrvatskoj utemeljen je u Brezovici 1939. godine.

S naslovnice knjige Blaženi Alojzije Stepinac: Sveti Josip – Propovijedi prema litanijama sv. Josipa
„Na radnom je stolu držao sliku sv. Josipa, njegovo ime je vlastoručno upisao u Rimski kanon svoga misala, dakle, prije nego što je II. vatikanski koncil to odredio za cijelu Crkvu. Kao sužanj u Krašiću služio se tim misalom u dane kad nije mogao misiti u crkvi, već u kućnoj kapelici“, navodi u uvodu knjige Blaženi Alojzije Stepinac: Sveti Josip – Propovijedi prema litanijama sv. Josipa mons. Juraj Batelja.
IZVOR: Batelja, Juraj (2009) Blaženi Alojzije Stepinac: Sveti Josip – Propovijedi prema litanijama sv. Josipa. Zagreb: Postulatura blaženoga Alojzija Stepinca.