Budi dio naše mreže
Izbornik

Bl. Scalabrini, apostol migranata uskoro će biti proglašen svetim

Vatikan (IKA)

Papa Franjo dao je u subotu, 21. svibnja odobrenje za proglašenje svetim biskupa Giovannija Battiste Scalabrinija, uz oprost od drugoga čuda, objavio je Vatican News.

Blaženi Giovanni Battista Scalabrini (1839.-1905.) osnovao je 1887. Kongregaciju misionara svetoga Karla koji su pastoralno djelovali među talijanskim doseljenicima u SAD-u, a i on osobno je išao pohoditi ih u tuđini. God. 1895. osnovao je i ženski ogranak, Kongregaciju sestara misionarki svetoga Karla Boromejskog. Mons. Scalabrini je bio jedan od pionira u proučavanju fenomena migracija u Crkvi.

U Scalabrinijevu slučaju je učinjena iznimka, naime bit će proglašen svetim bez drugog priznatog drugoga čuda, što je redovno uvjet za formalnu kanonizaciju. Odluka o proglašenju svetim Giovannija Battiste Scalabrinija, biskupa Piacenze i utemeljitelja misionara i misionarki svetoga Karla, donesena je na konzistoriju za kanonizaciju održanom 21. svibnja. Datum kanonizacije bl. Scalabrinija bit će objavljen na slijedećem konzistoriju.

Na istoj audijenciji u kojoj je Papa primio prefekta Kongregacije za kauze svetih, kardinala Marcella Semerara odobreni su dekreti o priznavanju čuda koje se pripisuje zagovoru španjolske laikinje Marije de la Concepción Barrecheguren y García i herojskih kreposti sedmero Božjih slugu, kojima se tako pridodaje naslov časnih slugu Božjih.