Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Gospe Fatimske proslavljen u Novom Jelkovcu

Zagreb (IKA)

Na spomendan Gospe Fatimske, 13. svibnja, svečano misno slavlje u Župi sv. Ivana Pavla II. u Novom Jelkovcu predslavio je vlč. Krunoslav Hikec, župni vikar susjedne Župe sv. Ivana Ivana Krstitelja u Ivanjoj Reki.

Govoreći o molitvi tijekom homilije vlč. Hikec rekao je da u molitvi moli s nama Onaj koji se daje biti prisutan, Spasitelj pod prilikama kruha i vina.

„On moli s nama, za naše zajedništvo, da budemo jedno kao što su On i Otac jedno. Samim time, molitva u kojoj se ostvaruje postojanost je najlakše ostvariva na svetoj misi. Stoga je važno da dolazimo na svete mise jer primanjem Tijela Kristova primamo duhovnu pomoć, snagu i hranu. Oduvijek je Djevica Marija bila postojana u molitvi s apostolima. Ona se i dandanas daje biti prisutna u molitvi s nama koji smo je spremni tražiti zagovor i pomoć. Na Majčin dan smo se spomenuli kako je ljubav majčina najsličnija Božjoj jer je majka spremna nesebično ljubiti i u pravilu sve činiti za svoje dijete. Takva je i Božja ljubav koja se nesebično daruje. Takva je i nesebična ljubav Djevice Marije“, naglasio je vlč. Hikec.

U nastavku je potaknuo okupljene vjernike na ozbiljnije shvaćanje svoje vjere. „Dok slavimo Gospu Fatimsku razmišljamo o ozbiljnosti i življenju svoje vjere. Sredstva kao što su molitva, post i žrtva kao borba protiv zloga upravo od nas zahtijevaju da izađemo iz svoje sigurnosti i udobnosti. Gospa Fatimska nas potiče na poseban način da živimo ideale Evanđelja, poniznost, nesebičnost, zahvalnost na ljubavi Božjoj, spremnost uzvratiti tu ljubav Bogu i stvorenju“.

Nakon misnoga slavlja uslijedila je molitva četvrtog dana devetnice Duhu Svetomu, završni blagoslov te ophod oko kipa Gospe Fatimske koji se ove godine, za razliku od ulične procesije naseljem odvio unutar crkvenog prostora obzirom na nepovoljne vremenske uvjete.