Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Gospe Fatimske proslavljen u župi Bagalović

Momići (IKA)

Blagdan Gospe Fatimske proslavljen je u subotu 13. svibnja 2023. u crkvi Gospe Fatimske u Momićima, u župi Bagalović.

Misno slavlje kojem je prethodila procesija, predslavio je don Ivan Urlić u zajedništvu sa župnikom Damirom Bistrićem i vjernicima.

U uvodu homilije don Ivan je rekao da blagdan Gospe Fatimske želi vjernike probuditi na obraćenje srca i na posvetu života Prečistom Srcu Marijinu. Podsjetivši vjernike na Gospina ukazanja u Fatimi, naglasio je da su tim ukazanjima izrečena snažna proročanstva i upute koje Gospa ostavlja te je sve što se događalo od 1917. do danas, izrečeno u njezinim porukama.

„Marija nam kaže da će se dogoditi i obraćenje Rusije! Tko to može povjerovati danas, kad svjedočimo tolikoj agresiji upravo te zemlje prema Ukrajini? No, mi kao ljudi, možemo gledati samo iz sadašnje perspektive, ali u sutrašnji dan i ono što će se događati jedino Bog ima uvid. Možda se preko ovih strašnih događaja u Ukrajini i dogodi obraćenje Rusije, mi to ne znamo, našim ljudskim očima to izgleda neshvatljivo. Ali, kako se kaže na jednom mjestu u Svetom pismu: ‚Ta Bogu je sve moguće!‘ Ono što mi možemo napraviti je da poslušamo Gospine poruke, da se obratimo, uzmemo krunicu i da ju molimo. To, braćo i sestre jedino može zaustaviti sve agresije svijeta, jedino krunica može izvojevati pobjedu u borbi sa zlom. Sjetimo se samo naše domovinske povijesti i kako su naši branitelji s krunicom na vratu pobijedili agresora. Zašto se to ne bi dogodilo danas? Zašto mi ne bi sve ove moguće agresije – medijske, internetske, ratne, sve agresije protiv života – zašto ih ne bismo zaustavili krunicom, zašto ih ne bismo zaustavili molitvom? Na to nas poziva ovaj današnji blagdan Gospe Fatimske!“

Kako će se promijeniti slika svijeta ako je u našim obiteljima utihnula molitva krunice? Kako će se promijeniti naše obrazovanje ako križ u našim školama nije dobrodošao? Kako će se poboljšati zdravstveni sustav naše domovine ako se u našim bolnicama izvršava abortus? Sve su to, braćo i sestre, zla s kojima se danas trebamo boriti, a Ukrajina i ono što se u njoj događa, samo je posljedica ovoga što nismo činili – naglasio je propovjednik.

Marija će nas uvijek dovesti Kristu, ukoliko je zamolimo za pomoć, ali nemojmo ju gledati kao pasivni promatrači; zaposlimo Blaženu Djevicu Mariju u našim životima, u našim obiteljima, u našoj domovini, u cijelom svijetu, jer Fatima nas dovodi Isusu Kristu, jedinom Spasitelju svijeta, koji može preobraziti lice zemlje, i dogodit će se čudo, dogodit će se… Ispunit će se ona obećanja Blažene Djevice Marije dana djeci u Fatimi – Franji, Jacinti i Luciji! Vjerni Blaženoj Djevici Mariji oni su već kao djeca podnijeli zadovoljštinu za ono što će se kasnije događati. Nisu im vjerovali, zatvarali su ih i omalovažavali, a pokazalo se da su ta djeca bila u pravu i da su govorila istinu, i to je istina koja oslobađa ovaj svijet. Zato neka nam Blažena Djevica Marija Gospa Fatimska omekša srca, neka uđe u naše obitelji, neka nas dotakne svojom majčinskom ljubavlju, ljubavlju Prečistog Srca, onog Srca na kojeg je Bog pogledao, Srcu kojem je povjerio rođenje svoga Sina – poručio je.

Nalazimo se u svibnju, Marijinu mjesecu, danas je i subota – Gospin dan; snažna je poruka Fatime, vratimo krunicu u svoje obitelji; neka Gospa bude odvjetnica i zagovornica naših obitelji, oslonac naših mladih i onih koji se traže na svom životnom putu, i ona će nas dovesti Isusu Kristu, onako, kako je dovela učenike u Kani Galilejskoj – zaključio je homiliju vlč. Urlić.

Prisjetivši se početka svog svećeništva, krhkih svećeničkih koraka, lika i pogleda Blažene Djevice Marije Gospe Fatimske koji ga prati do danas, i kako je znao da će sve biti dobro, prije završnog blagoslova i molitve izručenja Blaženoj Djevici Mariji vjernicima je poručio: „Kad god vam u životu bude teško, pogledajte u oči Blažene Djevice Marije, i u njezinom pogledu tražite utjehu i ohrabrenje. Neka i kroz ovaj Božji blagoslov, njezin pogled ostane na vama!“