Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Gospe Lurdske u Trogiru

Trogir (IKA)

Blagdan Gospe Lurdske i Svjetski dan bolesnika svečano je 12. veljače proslavljen u Kažotićevu nacionalnom svetištu i crkvi svetog Dominika u Trogiru.

Vjernici su se za proslavu pripremali devetodnevnom i trodnevnom duhovnom pripravom. Tijekom trodnevnice mise je predvodio o. Arek Krasicki, CSSp, profesor na Teološko-katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru. On je i na sam blagdan predvodio večernje koncelebrirano misno slavlje uz suslavlje starješine samostana fr. Petra Galića, don Nikole Šakića i don Dražena Balića. Uoči misnog slavlja održana je procesija Gospinim kipom oko samostanskih zidina u kojoj su svećenici i okupljeni vjernici Majčin kip pratili s upaljenim svijećama pjevajući marijanske pjesme.

U propovijedi se predslavitelj osvrnuo na povijest Gospinih ukazanja u Lurdu, podsjetivši kako je 14-godišnja Bernardica Soubirous, ponizna djevojka koja nije znala ni čitati ni pisati, susrela tada za nju „čudnu pojavu“ i čula riječi: „Ja sam Bezgrešno začeće“ čije značenje nije mogla znati. Posebno je ukazao na značenje molitve krunice, ističući kako se Gospa ukazala Bernardici s krunicom u ruci i pokazala svima da je krunica najjače oruđe u svladavanju zloga i za zadobivanju blagoslova: „Gospa je došla da imamo novi život, zato je ona Nova Eva, nova zvijezda koja nam pokazuje put. Zato ne bojte se! Molite krunicu svaki dan, ona je za mene predivna molitva, nadahnuta Božjom riječju, ona je snaga egzorcizma.“

Danas je Svjetski dan bolesnika, kada se u mnogim crkvama poput ove dijeli sakrament bolesničkog pomazanja, kazao je propovjednik i dodao kako ima mnogo svjedočanstava koji govore o tome da su brojni zahvaljujući njemu ozdravili. „Osobno sam vidio kako on djeluje. Ne bojte se bolesničkog pomazanja, osobito pozvati svećenika svojim bolesnima kod kuće, objasnite im da to ne znači da će odmah umrijeti, to je sakrament koji moli za zdravlje, iskoristimo taj sakrament. Želim da vas Gospodin potpuno ispuni svojom nazočnošću, svojom snagom odozgor te da gorite za Njega i da svoju vjeru raspirujete u svojoj obitelji kroz molitvu i onda kada je najteže“, poručio je u homiliji Krasicki.

Fr. Petar Galić na kraju misnog slavlja zahvalio je subraći svećenicima, zboru Bl. Augustina Kažotića koji vodi Katarina Čičić, ministrantima te svim okupljenim vjernicima koji su svojom nazočnošću uveličali blagdan. Okupljeni vjernici imali su priliku nakon misa (jutarnje i večernje) primiti sakrament bolesničkog pomazanja.