Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Gospe od Prizidnice u župi BDM u Slatinama

Slatine (IKA)

U svetištu Gospe od Prizidnice na južnoj strani otoka Čiova na prvu nedjelju nakon blagdana Rođenja Marijina – Malu Gospu 15. rujna svečano misno slavlje predvodio je prof. dr. sc. sa KBF-a u Splitu don Luka Vrljičak uz suslavlje župnika don Ante Čulića.

Na misi je sudjelovao veliki broj vjernika iz same župe Slatine, ostalih Čiovskih župa, Trogira, Kaštela, Solina, Splita, Trogirske Zagore… Na ulazu u svetište hodočasnike su dočekali proizvodi učeničke zadruge “Prizidnica” OŠ Slatine.

U homiliji don Luka je istaknuo: „Ovdje pred Blaženom Djevicom Marijom trebamo odgovoriti na pitanja: ‘Tko sam? Kuda idem? Koga slijedim? Čiji sam?. Odgovor treba biti potvrdan da si Njegov – Božji, da se On ucijepio u tebe za uvijek po zagovoru Gospe od Prizidnice naše nebeske majke. Želimo živjeti i prenositi dobro poput Isusa. Upravo se danas uvukao strah pred životom i stoga nas je malo i svaki dan manje. Ovdje smo danas da kažemo Gospi da smo Božji i da vjerujemo u Njega ne na tragu povijesti i tradicije, nego na tragu ovoga i sada. Ako vjerujemo Bogu i u Njega, onda je on kadar promijeniti nas onim putem kojega nam pokazuje BDM-a kao najbolji put i uzor“.

Propovjednik je nadalje uputio poruku obitelji: Bog je stvorio čovjeka kao muško i žensko – rastite, plodite se i množite se. Dragi oče i majko što ti danas govori Isus? – Je li možda progovara vjera, hod u vjeri. Kršćanske vrednote uzljuljale su se i u okolnost znamo kazati vremena se mijenjaju – krenuli smo do vrtoglavih razloga. Stoga nam Bog poručuje oče i majko – ne boj se biti ono što ti je On darovao – prenosite dara života. U tom daru života Bog te obdario kršćanskim odgojem kojeg trebate prenijeti na svoju djecu: vrednote nedjeljne sv. mise i sakramentalnog života. Nedjeljna sv. misa naše bake, djedove, ribare i težake nosila je i dizala je. Kada Boga stavimo na prvo mjesto i sve ostalo će doći na svoje mjesto. Ako Bogu dadeš zavjet ni jedna sv. misa nedjeljom neće biti propuštena. To ćemo posvjedočiti i zajedno živjeti u svojoj obitelji – posvjedočiti dar molitve. Danas ćemo na ovom svetom mjestu reći Gospi – evo me u molitvi svagdašnjeg življenja. Molitvi koja spaja nas i Boga i u kojoj vapimo: ‘Gospe čuvaj moju obitelj’. Molitva je most prema nebu u kojoj će Marija pokazati što to znači darovati sebe Bogu. Molitva je moj razgovor sa Svevišnjim i trebamo je svakodnevno vratiti u svoj život, rekao je don Luka.

„Draga mladosti – obraćam se pred Gospom od Prizidnice da i ti što ti Bog govori to učini. Kreni za Isusom koji je put i na tom putu traži svoga života – istinu o sebi koju ti Bog pokazuje i kojim te smjerom vodi. Pred Gospom ovdje se zavjetuj i odgovori: ‘moje mladenaštvo bit će snaga da budem svjetlo i sol svojim životom’. Želim s našim blaženim Alojzijem Stepincem moliti Boga najprije da vas sačuva u čistoći srca, u čistoći poštivanja sebe i svoga tijela, da tvoje tijelo ne bude predmet s kojim će se drugi s tobom iživljavati, jer je tvoje tijelo i tvoj život Bog stvorio i s tobom ima velike planove. U tom svjetlu ne dozvoli mu da ga grijeh – zabluda ili požuda gasi i moli Gospu da te ne zavede ništa, nego pogledom srca, uma i života Isusovim primjerom, Marijinom pomoći – mladi život jest dar u kojem ćeš drugoga kao dar primiti i s tim darom svjedočiti, naglasio je don Luka.

Na misi je pjevao župni zbor pod ravnanjem i sviranjem na orguljama glazbenika Miroslava Miše.

Za vrijeme svečane euharistije turistički brodovi i brod Jadrolinije koji plovi na liniji Split – Rogač na Šolti su se približili Svetištu i brodskim sirenama pozdravili Gospu. Marinko i Tomislav Nakir – sin i otac su najviše angažirani oko održavanja Svetišta, Tomislav u 91. godini se bavi maketarsvom i izradom brodova od kamena i drva. Ovo je Svetište poznato kao zavjetno svetište slatinskih pomorac.
Gospe od Prizidnice je svetište Majke Božje kod Slatina na otoku Čiovu. Svetište i crkva Gospe od Prizidnica izrasli su u sklopu istoimene pustinje koju su u 16. stoljeću osnovali poljički svećenici glagoljaši. U crkvi se nalazi središte pobožnosti – slika Majke Božje s Djetetom (Milosna Gospa). Slika se u sačuvanim dokumentima spominje prvi put 1750., u službenom pohodu splitskog nadbiskupa Pacifika Bizze. U umjetničkom pogledu slika je vrlo vrijedan rad 14. stoljeća iz čuvene slikarske škole.

Na pročelju crkve nalaze se dva, na kamenim pločama uklesana natpisa. Stariji od njih je dokument o prvoj gradnji crkve, pisan oblikom talijanskog jezika, tadašnjim (pod mletačkom upravom) glavnim uredovnim jezikom, i običnim glagoljašima poznatijim od latinskoga: PRE ZORZI STOIDRAZIC VENE QUA IN EREMITORIO ED IFICHO QUESTO TEMPIO AD ONORE BEATE MARIE CONCEPCIONE MDXLVI. On u prijevodu glasi: Svećenik Juraj Stoidražić dođe u ovu pustinju i sagradi ovaj hram na čast Bezgrešnog začeća Djevice Marije, 1546. god.

Od godine 1928. Gospinim svetištem u Prizidnicama redovito upravlja slatinski župnik. Crkva je sagrađena u prvoj polovici 18. st. Posebnu brigu za svetište i svu njegovu imovinu vodi slatinska obitelj Nakir.

Gospi od Prizidnice hodočaste posebno Slatinjani kao i vjernici iz bližih i dalekih krajeva, četiri puta godišnje: na Uskrsni ponedjeljak, na Duhovski ponedjeljak, na Ime Marijino (prva nedjelja iza Male Gospe) i na Gospu od Bezgrešnog začeća (8. prosinca).

Ključne riječi:
Mala Gospa Prizidnice