Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Gospe od Zdravlja proslavljen u pulskoj Župi sv. Ivana Krstitelja

Pula (IKA)

Blagdan Prikazanja Blažene Djevice Marije, zvan i Gospa od Zdravlja, proslavljen je 21. studenoga 2023., u Župi sv. Ivana Krstitelja u Puli.

Na području župe nalazi se Dom „Vila Maria“ u kojem 80-ak djelatnika skrbi o dvjestotinjak odraslih osoba s mentalnim poteškoćama. U domu se nalazi kapelica Gospe od Zdravlja.

Mise na posljednji dan trodnevnice i na sam blagdan predslavio je gvardijan Samostana Svetoga Duha u Zagrebu o. Josip Petonjić, OFM Conv. Suslavili su domaći župnik Đuro Hontić i župni vikar Nikica Batista.

Fra Josip je u ponedjeljak u propovjedi vjernike podsjetio na riječi pape Franje s bdjenja 27. ožujka 2020. na Trgu sv. Petra u Vatikanu na početku pandemije koronavirusne bolesti: „Nismo se zaustavili pred tvojim pozivima, nismo se probudili pred svjetskim ratovima i nepravdama, nismo slušali krik siromaha i našega teško bolesnog planeta. Nastavili smo nesmiljeno dalje misleći da ćemo uvijek ostati zdravi u jednom bolesnom svijetu. Sada, dok smo u moru kojim bjesne valovi, zazivamo tebe: ‚Probudi se Gospodine!‘“

Zato je propovjednik zaključio da nije dovoljno misliti samo na svoje tjelesno zdravlje, nego je važno tražiti Gospodina. U tome Blažena Djevica Marija daje najbolji primjer da imati srce čisto i vršiti volju Božju.

Na sam blagdan Gospe od Zdravlja o. Petonjić nastavio je razlaganjem molitve Zdravo Marijo, koju su vjernici među kojima štićenici doma molili u krunici prije mise.

Riječ zdravo asocira nas na zdravlje za koje molimo posebno danas na blagdan Gospe od Zdravlja, a i svaki put kad nas stigne bolest. Jer kad smo zdravi onda nam nitko ne treba. Onda smo dostatni sami sebi. Onda nam ni Bog, ni zagovor Blažene Djevice Marije nije potreban. Ipak, kada molimo za zdravlje onda nije to samo tjelesno zdravlje, nego da se na nama ostvari ono što je bila Marija, koja nam je primjer zdrava čovjeka, jer je bila milosti puna kako ju je pozdravio anđeo i kako se mi njoj utječemo. Stoga je i najbolje tražiti zdravlje od Boga po zagovoru one koja je najbolji primjer zdrave osobe. Zato je sv. Ljudevit Montfortski kazao da nam Bog svaku milost daje po Mariji, jer nam po njoj dolazi naš Spasitelj i Otkupitelj, Gospodin Isus Krist. Tako nam i sve ostale milosti na ovaj svijet dolaze po Mariji – rekao je propovjednik.

U Domu „Vila Maria“ se svakog prvog četvrtka u mjesecu slavi misa, za koju se štićenici pripremaju moleći krunicu koju predmole volonteri iz župe. Također imaju priliku za slavlje sakramenta pomirenja. Nakon mise svećenik obiđe nepokretne u krevetima. Također, volonteri i svećenik ostanu u kratkom druženju s djelatnicima.

Tako su se na blagdan Gospe od Zdravlja uputili u dom, gdje su u kapelici izmolili molitvu Gospi od Zdravlja i nastavili druženje sa štićenicima i djelatnicima uz kolače i sokove koje su pripremili župljani i djelatnici.