Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Obraćenja sv. Pavla proslavljen u pulskoj župi

Pula (IKA)

Župa sv. Pavla apostola proslavila je blagdan Obraćenja sv. Pavla 25. siječnja svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio vlč. Vladimir Brizić, župnik Galižane.

Koncelebrirali su rektor pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ vlč. Alejandro Castillo, pulski dekan preč. Milan Mužina koji je ujedno i župnik Župe sv. Pavla, te više svećenika iz Pulskog dekanata.

Vlč. Brizić u propovijedi je posvijestio važnost ovoga blagdana, a to je da „život sv. Pavla ima utjecaj na sve nas, jer i on je prošao ovaj život, nosio je svoj križ života sa svim usponima i padovima, sa svim onim što čini i naš život. No, dopustio je da ga Gospodin preobrazi.“

Tumačeći prvo misno čitanje, istaknuo je „da smo čuli riječi da je svjetlost obasjala ovog čovjeka na putu za Damask. Bog mu je dao milost, dao mu je prosvjetljenje, a to je preduvjet obraćenja, jer da bi netko promijenio svoj smjer, treba imati svjetlo. I Bog šalje svjetlo Savlu. Nadamo se, da će Bog to svjetlo poslati svima nama, jer čini se da pojam obraćenja današnji čovjek ne razumije. Postavlja se pitanje: komu da se obratiti, čemu da se obratiti. Čovjek nema jasnu svijest.“ Podsjetio je kako je i preteča Isusa, Ivan Krstitelj pozivao ljude na obraćenje.

Povlačeći paralelu s našim životom, uputio je na činjenicu da smo spremni promijeniti navike života kad se npr. radi o našem zdravlju ili nekoj ljudskoj potrebi.

„Sv. Pavao nam je primjer nakon obraćenja kada svjedoči ‘ne živim više ja, nego u meni živi Krist’, to je obraćenje“, naglasio je te nastavio: „teško je danas razumjeti obraćenje. Svjedoci smo kako u svakodnevici čovjek živi u grijehu, ali ne razumije da je u grijehu. Ne razumije, ne radi zloće, nego jer nema jasnoću, nema svijest o grijehu. Grijeh veže za nešto sakramentalno, ali ako je nešto društveno prihvatljivo gubi se osjetljivost za grijeh. I Savao je bio uvjeren da njegov život ide u dobrom smjeru, bio je uvjeren da čini dobro. On je u ime Boga želio ubiti Boga u kršćanima. Koliko se puta dogodi u našem životu da u ime ljubavi činimo zlo. No, sv. Pavao bez Božjeg svjetla ne bi se obratio.“

Pojasnio je da „nije lako obratiti se, ako ne vidimo svjetlo. Zbog toga je potreban ovaj blagdan da promišljamo život sv. Pavla, kako bi pod Božje svjetlo stavili svoj život, misli i djela. Obraćenje sv. Pavla je plod milosti, zbog toga obraćenje nije jedan trenutak, nije jedan susret, već proces, nešto što je svakodnevno.“

„O blagdanu Obraćenja sv. Pavla molimo da naš život može biti otvoren promjeni, a obraćenje prije svega znači dići pogled u nebo, jer vječnost je Bog pripremio za sve nas. Ne možemo vjerovati Riječi, ako ne gledamo u nebo, ne može donositi blago Riječi Božje ako ne gledamo u nebo. Sv. Pavao je bio svjestan toga, te je postao apostol Kristov, onaj koji je otvara nebo drugima“, rekao je vlč. Brizić.

Blagdanu je prethodio tradicionalni molitveni hod po pulskim crkvama kojim se u Puli obilježava Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, tijekom kojeg se od 18. do 25. siječnja svake večeri slavi misa na ekumensku nakanu u jednoj od pulskih crkava. Završetak, na blagdan Obraćenja sv. Pavla slavi se uvijek u crkvi sv. Pavla apostola.