Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Andrije apostola proslavljen u Bakru

Bakar (IKA)

U Bakru je 30. studenoga proslavljen blagdan sv. Andrije apostola, zaštitnika župe Bakar u istoimenoj najvećoj bakarskoj crkvi.

Svečano večernje misno slavlje predvodio je dekan Bakarskog dekanata i župnik Grada Grobnika vlč. Ivan Friščić. Koncelebrirali su župnik don Nikica Jurić; župnik Praputnjaka mons. Stanko Kovačić, župnik Kostrene vlč. Ivan Stošić, župnik Hreljina i Zlobina vlč. Marko Šarić i župnik Kukuljanova, Škrljeva i Cernika vlč. Đuliano Trdić.  Vjernika je bilo puno i iz Bakra i susjednih župa. Pjevao je župni zbor.

U propovijedi je vlč. Friščić govorio o kršćanskoj vjeri i dužnostima kršćana kao apostola današnjih dana, a započeo je citirajući početak pjesme svećenika Milana Pavelića posvećene sv. Andriji i bratu mu sv. Petru koje Isus poziva da ostave ribolov i mjesto ribe idu „ loviti“ ljude: „Neka nas početak ove pjesme potakne na razmišljanje o našoj apostolskoj službi naviještanja evanđelja u današnjem svijetu na koje smo pozvani svi koji smo kršteni u Isusovo ime, a ne samo izabrani poput svećenika i redovnika, što većina kršćana danas misli. Andrija je od Isusa bio pozvan i rado se odazvao. Andrijin život je i pouka i poruka i pitanje nama danas kako vršimo svoju apostolsku službu? Bilo kao svećenik, roditelj, radnik, profesor, mladić, djevojka, bez obzira kojem zvanju pripadao, jer nas na to obvezuje savez kojeg smo sklopili s Isusom u času našega krštenja. Kraljevstvo Božje započelo je s Isusom i ono se danas nastavlja po nama i zato smo odgovorni za rast Kraljevstva Božjeg. Pozvani smo također, poput apostola Andrije, biti Božji poslanici u svojoj obitelji, u svojoj župi, na radnom mjestu, a ne da se svoje vjere stidimo i budemo mlaki ili da primamo sakramente reda radi. Isus započinje svoje javno djelovanje i traži ljude koji žele njegov navještaj prenositi dalje kroz vrijeme, posebice roditelji na svoju djecu, bake i djedovi na svoju unučad da ne dođu djeca u školu a ne znaju ni Oče naš“.

Vlč. Friščić poručio je da stoga uvijek treba osluškivati Božju riječ „jer je upućena svakome od nas, trebamo ići za Isusom i postati ‘ribari’ ljudi“. Ako promislimo što znači vječnost, vječni život ili vječna smrt, tada kršćaninu ne može biti svejedno hoće li biti osuđen na vječnu smrt ili će postići nebesku slavu, pojasnio je.

„Pitanja koja nam Isus danas preko svog apostola Andrije postavlja jesu: jesam li se odazvao i kako se odazivam, kako živim svoje zvanje i koja je moja odgovornost u obitelji, u mojoj župi, na radnom mjestu, na ulici i svakidašnjem životu, jesam li spreman čvrsto prihvatiti poziv i izvršavati ga do posljednjeg daha, ili samo kada meni zatreba ili nikada? Isus šalje i mene danas na ‘pašnjak’. Zamolimo ga da bude uz nas kako bismo svoj križ iznijeli s njim“, potaknuo je vlč. Friščić.

Nakon misnog slavlja vjernici su u katakombama ispod crkve mogli razgledati izložbu „Liturgijsko ruho“ iz zbirke blaga župe sv. Andrije apostola koju su postavili Miljenko Šegulja i Dmitrij Čegodajev.

Jutarnje misno slavlje predvodio je župnik Bakra Jurić. On je vjernike za blagdan priprema i trodnevnom duhovnom pripravom.