Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Ane proslavljen u Plaškom

Plaški (IKA)

U ponedjeljak 26. srpnja u župi Plaški u Ogulinskom dekanatu svečano je proslavljen blagdan nebeskih zaštitnika župe sv. Ane i Joakima.

U nazočnosti brojnih hodočasnika iz župa Ogulinskog dekanata, kao i domaćih vjernika, misno slavlje je predslavio župnik Župe sv. Križa iz Ogulina vlč. Nikola Prša u suslavlju mjesnog župnika Plaškog i Saborskog don Gorana Antunovića, ogulinskog dekana i župnika Josipdola dr. Željka Blagusa, župnika Oštarija i Cerovnika Peje Ivkića, Tounja Josipa Štefančića, Zagorja i Modruša Ivice Miloša, župnog vikara iz župe sv. Križa iz Ogulina Brune Lovakovića, župnika Križpolja Jure Marčinkovića, sužupnika Udbine popa Ante Luketića. Glazbom je misu animirao župni zbor pod vodstvom Ratka Petrušinskog.

„ Danas slavimo dan Isusove bake i djeda sv. Ane i Joakima ali i dan baka i djedova koje je od ove godine uspostavio papa Franjo,“ istaknuo je na početku propovjednik vlč. Prša te nastavio: „Joakim i Ana danas šalju poruku koja vrijedi u svakom vremenu i prostoru za svakoga od nas. Iako nisu kao stariji ljudi imali djece i bili su predmet ismijavanja u ono vrijeme (danas su predmet ismijavanja oni koji imaju puno djece) nisu posustali u Božje pouzdanje jer su znali da će ih Bog nagraditi u ovom ili onom životu. Njihova poniznost urodila je plodom i dobili su Majku Spasitelja. Za razliku od njih današnji čovjek želi odmah sve, brze rezultate i prije svog rada. Ista su i očekivanja prema Bogu, žele odmah ispunjenje svih želja glede bolesti ili neimaštine. No, Bog ima svoje planove, sjemenu koje padne u zemlju treba vremena da nikne i onda ima veliku snagu. Pozvani smo kršćanski živjeti u sitnim svakodnevnim stvarima i obvezama. Ako krademo i varamo, to nam kao kršćanima ne ide na ponos. Roditelji isto tako griješe kada djeci sve osiguravaju a ne omogućavaju im da djelom svojih ruku dođu do životnih potreba. U svakodnevnom ponašanju ne prilagođavajmo Boga sebi već sebe Bogu,“ zaključio je propovjednik.

Na kraju mise održan je svečani ophod sa slikom sv. Ane središtem Plaškog u kojem je sudjelovalo više stotina vjernika. Završnu riječ uputio je domaći župnik don Goran istaknuvši zahvalu svim dionicima proslave.

Nakon mise brojni hodočasnici zadržali su se u druženju uz piće i hranu koju je osigurala župa uz pomoć donatora i župljana.