Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Ane proslavljen u Plaškom

Plaški (IKA)

U utorak 26. srpnja u župi Plaški u Ogulinskom dekanatu svečano je proslavljen blagdan nebeskih zaštitnika župe sv. Ane i Joakima.

U nazočnosti brojnih hodočasnika iz župa Ogulinskoga dekanata, kao i domaćih vjernika, misno slavlje predvodio je župnik Generalskog Stola i Bresta Mrežničkog Mario Kralj. „Poruka svih svetopisamskih tekstova je da je Bogu stalo do čovjeka, kao što mu je bilo stalo i za sv. Anu i Joakima. Iako su bili stari, uz molitvu i vjeru u Boga dobili su dijete, Mariju, buduću Bogorodicu. Joakim i Ana nam danas šalju poruku neposustajanja u Božje pouzdanje jer su znali da će ih Bog nagraditi u ovom ili onom životu. Njihova poniznost urodila je plodom i dobili su majku Spasitelja. Za razliku od današnjih ljudi koji djecu ili ne žele imati ili ne mogu, Ana i Joakim usadili su kćeri pravi odgoj da znaju tko joj želi dobro a tko loše. Takve žene kao Ana drže nas sve u današnje vrijeme. Poruka današnjim roditeljima je da ne odustaju na preprekama. Kao što je rekla Marija Jurić Zagorka – kao što se mač oštri na ocilo, duša se jača na patnji, zaključio je propovjednik.  Vlč. Kralj je zatim blagoslovio sliku sv. Ane izvezene koncem od strane župljanke Ivanke Kovačić.

Vlč. Kralj misu je slavio u koncelebraciji mjesnog župnika Plaškog i Saborskog don Gorana Antunovića, ogulinskog dekana i župnika Josipdola dr. Željka Blagusa, župnika Župe sv. Križa iz Ogulina Nikole Prša, župnog vikara iste župe Brune Lovakovića, župnika Oštarija i Cerovnika Marija Vazgeča, Tounja Josipa Štefančića te bogoslova Krunoslava Brajdića. Misnom slavlju je nazočio domaći načelnik Plaškog Pero Damjanović, načelnik Saborskog Marko Bičanić i Brinja Zlatko Fumić.  Pjevanje je predvodio zbor više župa pod vodstvom Franje Puškarića.

Na kraju mise održan je svečani ophod sa kipom sv. Ane središtem Plaškog u kome je sudjelovalo više stotina vjernika. Završnu riječ uputio je domaći župnik Antunović, zahvalivši svim dionicima proslave. Nakon mise brojni hodočasnici zadržali su se u druženju uz piće i hranu koju je osigurala župa uz pomoć donatora i župljana.