Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Ane proslavljen u Plaškom

Plaški (IKA)

U župi Plaški u Ogulinskom dekanatu svečano je u petak 26. srpnja proslavljen blagdan nebeskih zaštitnika župe sv. Ane i Joakima. U nazočnosti brojnih hodočasnika iz župa Ogulinskoga dekanata, misno slavlje predvodio je župnik Tounja i Mrežničkog Bresta dr. Ante Bekavac.

Misu je predvodio u suslavlju mjesnog župnika dr. fra Draženka Tomića, ogulinskog dekana i župnika Zagorja i Modruša dr. Željka Blagusa kao i više svećenika biskupije i Hercegovačke franjevačke provincije – župnika župe bl. A. Stepinca iz Ogulina fra Petra Grubišića, čuvara svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama popa Ante Luketića, rimskog doktoranda crkvene glazbe fra Branimira Novokmeta i fra Zorana Senjaka iz samostana u zagrebačkoj Dubravi. Misu je uz orguljsku pratnju animirao Marijo Lovnički. Misnom slavlju nazočili su i načelnik Plaškog Pero Damjanović kao i načelnik Saborskog Marko Bičanić.

Današnjim slavljem zahvaljujemo našim majkama koje su nam dale darove nježnosti, ljubavi i života uz zagovor sv. Ane, poručio je na početku dr. Bekavac te istaknuo da je Bog htio da dolazimo u život u obitelji, najdragocjenijem mjestu na svijetu. To je posebno bitno danas, kada je više nego ikada ugrožen sam život.

Pozvani smo na puninu života, ne u izobilju raznih materijalnih dobara, jela i pića već puninu života koju daje vjera. Vjera nam ukazuje da ljudski život počinje od začeća, njega ne možemo svesti na manjinu ili većinu jer je ljudski život apsolutna vrijednost.

Božja ljubav ne objavljuje se u horoskopima i telefonima već u Isus Kristu. Obitelj je škola vrednota gdje otkrivamo vrijednost kako zagrliti život. U obitelji otkrivamo temeljne vrednote života koje je otkrila Marija, premda bez fakulteta, ona je od roditelja Ane i Joakima naučila brinuti o dostojanstvu života. Mi smo danas postali hrpa egoista kojima je odgoj djece postao presložen i u tome se pomalo gubimo, ne razaznajemo što je moralno ispravno.

Majčinstvo danas postaje mjesto napada i trebamo ustati protiv kulture smrti i kulturnog egoizma koji nas je oslijepio, jer bez moralnih vrijednosti obitelj se raspada, zaključio je dr. Bekavac.

Nakon mise brojni hodočasnici zadržali su se u druženju uz piće i hranu koju je osigurala župa, općina i župljani dobrotvori.

Ključne riječi:
plaški sv. ana